Nagyvilág

Zsidó kitüntetést kapott Albert Speer lánya

A náci fegyverkezési miniszter gyermeke kilencéves volt a háború végén, később a jóvátételben vállalt szerepet.

Egy amerikai zsidó filantróp által alapított díjat adtak át hétfőn a berlini képviselőházban Hilde Schrammnak, Albert Speer – Hitler főépítésze és a fegyverkezési minisztere – lányának a jóvátétel területén végzett tevékenységéért.

A 82 éves nőnek az Obermayer German Jewish History Award elnevezésű elismerést adták át, amelyet 2000-ben alapított a németországi nagyszülőktől származó Albert Obermayer mindazon nem zsidó németeknek a tiszteletére, akik segítenek életben tartani hazájuk zsidó kulturális örökségét. Obermayert, aki 2016-ban hunyt el, az indította a díj megalapítására, hogy saját gyökereinek felkutatásához sok segítséget kapott nem zsidó németektől.

Hilde Schramm, aki mindössze kilencéves volt a második világháború végén, 1994-ben megalapította a Zurückgeben (Visszaadni) alapítványt, amelyből zsidó német nők kreatív terveit támogatja, főleg a kultúra területén.

Schramm alapítványa a német átlagembereket ösztönzi arra, hogy vizsgálják meg a tulajdonukban lévő kisebb tárgyak, értékek eredetét, és ha zsidóktól elvett javakat találnak, segítsék a jóvátételt. Mivel az apróbb tárgyak egykori tulajdonosainak felkutatása ma már lehetetlen, Schramm azt javasolja a tulajdonosoknak, hogy adják el az ilyen javakat és ellenértéküket ajánlják fel az alapítványnak. Sokan megtartják az ilyen tárgyakat, és helyette jelképes adományt tesznek.

Hilde Schramm elsőként az apjától örökölt kétes eredetű festményeket bocsátotta áruba.

A kampány hatására németek százai tettek felajánlást a Zurückgeben alapítványnak, amely ennek köszönhetően félmillió euró (160 millió forint) összértékben több mint 130 zsidó nő projektjét tudta támogatni, köztük egy gyermekszínház alapítását, kiállítások rendezését, tánckurzusok szervezését, könyvek kiadását, filmek készítését.

A zsidó kulturális örökség ápolásán túl az alapítvány célja szertefoszlatni azt a nácik által terjesztett tévhitet, hogy minden zsidó gazdag volt, és azt a hiedelmet, hogy csak a náci elit profitált a zsidók kifosztásából.

Hilde Schrammot, aki valaha zöldpárti tartományi képviselő volt, könyveket írt és az oktatásban is dolgozott, már korábban kitüntették a Moses Mendelssohn Díjjal, amellyel a toleranciát hirdető embereket ismerik el.

Albert Speer lánya aktív más humanitárius területeken is, a görög pénzügyi válság idején a rászorulók megsegítésére szervezett programokat, a 2015/16-os nagy menekültválság idején pedig maga is befogadott menedékkérőket.

Speer a háború után 20 évet töltött börtönben háborús bűnökért. A nürnbergi perben elismerte erkölcsi felelősségét, de tagadta, hogy tudott volna a holokausztról. Ezen állítását sokan kétségbe vonják. Az építész-politikus 1981-ben halt meg Londonban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik