Nagyvilág

Túltolták Putyin dicsőítését: dalra fakadt a szerb miniszter

Oroszország Szerbia egyik legfontosabb támogatója a nemzetközi politikában, de még talán Putyin orosz elnököt is meglepte, hogy milyen fogadtatásban részesült Belgrádban. A szerb külügyminiszter énekelt neki, a kormánypropaganda szerint ráadásul még az emberek is jobban gyógyultak attól, hogy meglátták az orosz elnököt.

Az elmúlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök Szerbiába látogatott, ahol hagyományosan nagy lelkesedéssel várják. Tömegek mozdulnak meg ilyenkor, s most is több tízezres demonstráló sokaság köszöntötte a Kreml urát. Akit aztán az állami ünnepségen harangok zúgása és díszlövések fogadtak. A BBC szerint hétezer rendőr vigyázott az orosz elnök biztonságára Belgrádban.

Valójában két relatíve elszigetelt ország vezetői találkoztak egymással: Oroszországot nemzetközi szankciók sújtják, a szerbek pedig az EU-csatlakozás előszobájában ácsingóznak, de – a többi között – a megoldatlan koszovói helyzet akadályozza a belépésüket az Európai Unióba.

Nem véletlen, hogy a két ország politikusai szomjazzák az elismerést, a nép szeretetét – mind Aleksandar Vucic szerb elnök, mind Putyin növekvő tiltakozással kénytelen otthonában szembenézni az utóbbi időben. Vucic persze nyilvánvalóan jobban rá van szorulva az oroszok segítségére, mint Putyin a szerbekére, és ez a belgrádi látogatáson is meglátszott. Koszovó ügyében például Oroszország az egyik legfőbb támogatója a szerb álláspontnak, amely nem ismeri el a többségében albánok lakta terület függetlenségét.

Vucic és Putyin egy kutyát simogatnak az orosz elnök belgrádi látogatásakor
Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

A szerbek oroszok iránti elkötelezettségét mi sem igazolja jobban, hogy a vendéglátó ország külügyminisztere Putyinnak énekelt egy díszebéden. Bár a szerbek rászerveztek Putyin látogatására, és buszokkal szállították az embereket vidékről a fővárosba, hogy az orosz elnököt éljenezzék, azért alighanem a külügyminiszter szereplése még a belgrádi kormánypropagandának sem volt ínyére. Nem meglepő tehát, hogy az oroszok hozták nyilvánosságra Dacic „fellépését”: a szerb külügyminiszterről a TASZSZ orosz hírügynökség tett közzé egy videót, amint a Kalinka című orosz népies műdalt adja elő. A videó a B92 rádió honlapján is megtalálható.

Ami a rászervezést illeti, a Vice.com szerb kiadása közölt látványos fotókat arról, amint a vidékről a fővárosba érkezett buszok hosszú tömött sorokban állnak az egyik belgrádi főutca két oldalán. S miközben Vucic ellen a belgrádiak hetek óta tüntetnek, az elnök vidékről hozatott Putyin-barát demonstrálókat a fővárosba.

A szerbek a hazai nyilvánosság előtt is kissé túltolták a Putyin-látogatás népszerűsítését. A bulvárlapok például megírták, hogy Szerbiában a Putyin-látogatás idején kevesebb baleset történt, és egyébként is kevesebbszer hívták a sürgősségi ügyeletet, mint az szokásos. Ezt a (kormány)propaganda azzal magyarázta, hogy még a betegeskedő szerbek is „jobban érezték magukat”, a tévében meglátván Putyin elnököt.

Fotó: Vladimir Zivojinovic / AFP

Természetesen ez a hír már önmagában is nevetséges, de egy szerb internetes szájt, a Raskrikavanje.rs utánament a megbízhatatlan bulvárhíreknek. Az ügyeleteken elmondták az újságírónak, hogy valóban némileg kevesebb hívás érkezett Putyin látogatása napján – az előző naphoz képest. Ám ez egyáltalán nem szokatlan jelenség: a telefonálók száma napról napra változik, és az eltérés nem jelentős, azaz véletlenszerű jelenségről van szó. Amikor pedig orvosokat hívtak az újságírók, hogy rákérdezzenek: összefügghetett-e tényleg a Putyin-látogatással a szerbek (átmeneti) egészségiállapot-javulása, az orvosok nemhogy válaszolni nem akartak, hanem el sem hitték, hogy ezt komolyan kérdezik tőlük.

Komoly dolgok is történtek azért Belgrádban a Putyin-látogatáskor: 21 egyezményt kötött egymással Szerbia és Oroszország a kétoldalú találkozókon.

Kiemeltkép: Mihail Klimentyev / EPA / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik