Nagyvilág

Radikális gorombasággal a diktátor ellen

A 46 éves antropológus, feminista kutató, családtervezési szakértő, HIV-ellenes és emberi jogi aktivista, a honfitársai által Tűzgolyónak is becézett ugandai Stella Nyanzi rács mögött töltötte az ünnepeket. A szókimondó, félelmet nem ismerő háromgyermekes anya régóta szálka az országot diktatórikusan irányító elnök, Yoweri Museveni szemében.

Ezúttal „cyberzaklatás” és „sértő kommunikáció” vádjával tartják fogva Uganda fővárosában, Kampalában a Luzira börtönben, a 2011-es „számítógéphasználattal való visszaélés” törvény alapján. Nyanzi ugyanis tavaly szeptemberben Facebook-oldalán verses posztot osztott meg nem sokkal az elnök 74. születésnapi ünnepsége után. A költeményben az elvárt dicsőítés helyett a többi közt az szerepelt, hogy bár az anyja vetélt volna el. Tény, nem szép dolog ilyet mondani, a november 2-án letartóztatott Nyanzi viszont egyrészt azzal védekezik, hogy metaforikus nyelvet használva élt a költői szabadsággal. Másrészt Museveni nemcsak beszél, hanem intézkedéseivel páros lábbal tapos az ugandai emberek jogain. „Jöjjön el a következő tárgyalásra, nézzen a szemembe, és ezek után mondja ki, hogy megbántottam!” – mondja az aktivista. Az elnök ezt nem tette meg.

Nem csoda, hiszen máskor sem szereti a tisztességes versenyt: a választások az országban csak formálisan szabadok, több esélyes ellenzéki jelöltet bebörtönöztek (egyiküket életveszélyes állapotig meg is kínozták), és a sajtószabadság is erősen korlátozott. Így könnyű 1986 óta folyamatosan hatalmon lenni. A közelmúltban a biztonság kedvéért az elnöki felső korhatárt is törölték a rendszerint önkényesen módosítgatott alkotmányból, hogy az elnök még élemedett korában is boldogíthassa népét. Museveni nemcsak demokratikus eszközökkel, de még fegyveres ellenállással is elüldözhetetlennek tűnik: a polgárháborút egyedül a lakhelyüket elhagyni kénytelen tízezrek sínylik meg. Emberi jogi szervezetek jelentései szerint a hírhedten korrupt országban hiányosak a higiéniai viszonyok, jellemző a hatósági erőszak (beleértve a katonák által elkövetett nemi erőszakot), valamint az emberkereskedelem, a gyermekkatonaság és a gyermekmunka.

Yoweri Museveni
Fotó: Simon Maina / AFP

A nők elleni erőszak olyan gyakori, hogy a nők félelemben élnek, míg a rendőrség a gyilkosságokat a boszorkányhiedelemre fogja, és olyan áldozathibáztatás is felmerült részükről, hogy a meggyilkolt nők biztosan félreléptek, így a történteket maguknak köszönhetik. Miután egy év alatt 43 gyilkosság történt – a nőket elrabolták, és később sokszor megcsonkítva találtak holttesteikre – 2018. június 30-án Womens’ Lives Matter néven tömeges felvonulást tartottak a fővárosban, a transzparenseken az áldozatok fotóival, a rendőrséget felszólítva a szigorú fellépésre a nők elleni erőszak ellen. Stella Nyanzi a szervezők egyike volt.

A hírekben a leggyakrabban talán mégis az extrém homofóbia miatt olvashatunk Ugandáról: a melegek itt akár életfogytiglant is kaphatnak – a halálbüntetés csak a nemzetközi tiltakozás miatt nem került a 2012-ben elfogadott törvény végső szövegébe.

Börtönbüntetés várhat arra az állampolgárra is, aki homoszexuális ismerősét nem jelenti fel, homoszexuálisnak albérletet ad, vagy akár csak nyilvánosan beszél az azonos neműek közti kapcsolatokról. Ehhez képest Nyanzi, aki orvosi antropológiából szerzett doktori fokozatot, rendszeresen publikál a témában – valójában ő volt az első, tabutörő tudós, aki az afrikai homoszexualitásról cikket jelentetett meg. Átfogóan kutatta az ugandai és a gambiai fiatalok szexuális szokásait és attitűdjeit, és széles körű HIV-ellenes tevékenységet is folytatott. Az LMBTQ emberek melletti kiállása miatt sokszor még nők is megvonják tőle a támogatásukat.

A Makerere Egyetem jogi karának, majd Társadalomkutató Intézetének munkatársa volt 2016-ig, amikor is az intézmény vezetője, Mahmood Mamdani a munkaszerződésében nem szereplő utasítás megtagadása miatt kizárta őt a saját az irodájából. A méltatlan eljárás ellen Nyanzi alsóneműre vetkőzve tiltakozott. A felvételek természetesen kikerültek az internetre, ám a belevaló nő cseppet sem szégyelli a dolgot:

Hogy őszinte legyek, bármikor újra levetkőznék és obszcén szavakat kiáltanék Mamdanira, amiért éveken keresztül megsértette a munkajogaimat, miközben a Makerere Egyetem impotens vezetése szótlanul végignézte, és csak nyalták a ráncos seggét

– kommentálta Nyanzi az esetet a közösségi médián.  Az egyetem akkor még „csak” felfüggesztette, a mostani botrány ürügyén azonban tavaly decemberben ki is rúgta. A tudós természetesen perel az igazáért.

Nyanzi korábban is megjárta már a börtönt a first lady, Janet Museveni inzultálása miatt, aki egyben az oktatási miniszter is. Az aktivista korábban #Pads4GirlsUG néven kampányt szervezett azért, hogy az iskolás lányok ingyen egészségügyi betéteket kapjanak, és így a menstruációs szegénység ne akadályozza őket tanulmányaikban. Az országban a havi vérzés erősen tabusított, Nyanzi beszámolója szerint volt férje a menstruáció napjaiban undorodva elhúzódott tőle, és kínosan kerülte, hogy akár csak véletlenül hozzáérjen. A legutóbbi választási kampányban Museveni megígérte az ingyen betétet az iskolás lányoknak, felesége azonban később bejelentette, hogy sajnos nem állnak ehhez rendelkezésre a források.

Stella Nyanzi 2018 júniusában egy a nők jogaiért küzdő tüntetésen
Fotó: Sumy Dadurni / AFP

Több se kellett Nyanzinak, miközben saját pénzgyűjtő kampányt indított a meghiúsult célra, újabb posztban lehordta a házaspárt, a „seggfej” jelzővel illette az elnököt, és a first lady jellemzésénél sem tett lakatot a szájára. 2017 áprilisában letartóztatták „sértő kommunikációért” és „az elnök nyugalmának megzavarásáért”. A börtönben pszichiátriai vizsgálatnak akarták alávetni, amit visszautasított azzal, hogy

nem őrült, hanem joggal dühös.

Egy hónap múlva óvadék fejében elengedték, a #PairofButtocks-ból viszont addigra mém lett, és a jelzőt Museveni már aligha tudja lemosni magáról. Kétségbeesésében tavaly nyáron adót vetett ki a közösségimédia-használatra.

Nyanzi a vulgáris nyelvezetet tudatosan használja: a „radikális gorombaság” egy negyvenes évekből származó ellenállási technika, amellyel visszautasították a brit gyarmatosítók udvarias modorosságát, amellyel elfedni igyekeztek az elnyomást (és amelyhez az ugandai elit is, helyezkedés reményében, készséggel alkalmazkodott). Az aktivista e sajátos módszerrel ráadásul a nőkre nehezedő nemiszerep-elvárások: a csendesség, szolidság, visszafogottság ellen is tiltakozik. Azokat, akik – akár a saját érdekükben – próbálták rávenni, hogy távolítsák el az inkriminált posztokat, gyávának nevezte. Ugyanakkor az érte való aggodalom nem alaptalan: a gyéren kiszivárgó hírek szerint durván bánnak vele a börtönben, és megtagadják tőle az egészségügyi ellátást. „Az írás fegyver” – áll novemberi levelében „és én nem szégyellem, hogy leírtam az igazságot arról, hogy Museveni hogyan nyomja el az ugandaiakat.” „A nyelv eszköz” – mondta 2017-ben a Guardiannak – „és nekem aztán senki nem foghatja be a számat.”

Kiemelt kép: Gael Grilhot/ AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik