Nagyvilág

Több ezren tüntettek Trump ellen a washingtoni Nők menetén

Több ezren tüntettek szombaton Donald Trump amerikai elnök ellen Washingtonban a harmadik alkalommal megrendezett Nők menetén, az elnök két éve történt beiktatása alkalmából.

A tiltakozó mozgalom szervezői hangsúlyozták, hogy a szombati tüntetés két évnyi ellenállást fémjelez Trump elnökségével szemben. New Yorkban és más amerikai nagyvárosokban párhuzamos tüntetések voltak a hivatalban lévő elnök politikája ellen. Sokan abortuszt támogató és nemek közötti egyenlőséget követelő transzparenseket tartottak fel.

Az utcákra vonuló, nagyrészt női aktivisták mozgalmának egysége azonban felbomlott, mert egyes vezetőket antiszemitizmussal vádoltak meg. A botrány központjában Tamika Mallory és Linda Sarsour állnak. Mallorynak azt vetik szemére, hogy nem határolódott el az általa dicsért Louis Farrakhantól, az Iszlám Nemzete nevű afroamerikai vallási és politikai mozgalom vezetőjétől, aki ismételten becsmérlő megjegyzéseket tett zsidókra és homoszexuálisokra.

Az izraeli politika bírálójaként ismert Sarsourt is antiszemitizmussal vádolták, a palesztin származású nő ezt tagadja.

Az először 2017-ben megrendezett Nők menetén százezrek vettek részt Washingtonban. A Trump-ellenes tüntetést az amerikai elnök beiktatásának másnapján szervezték az amerikai fővárosban.

MTI, kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik