Nagyvilág

Nicaragua legolvasottabb lapja üres címlappal tiltakozott a sajtó korlátozása ellen

Daniel-Ortega(210x140).png (daniel ortega, )
Daniel-Ortega(210x140).png (daniel ortega, )

Nicaragua legrégebbi és legolvasottabb hírlapja, a La Prensa pénteki lapszáma üres címlappal jelent meg az ellen tiltakozva, hogy állítása szerint Daniel Ortega elnök kormányzata szeptember óta visszatartja a nyomtatott sajtó működéséhez szükséges festéket, papírt és egyéb anyagokat.

Pénteki vezércikkében a La Prensa a következő kérdést tette fel: „Elképzelted valaha is, hogy információk nélkül kelljen élned?”

„Nem tudjuk, hogy meddig tudjuk fenntartani a hírlap nyomtatását. Esetleg további két hónapig, vagy talán csak holnapig” – közölte Jaime Chamorro, a La Prensa igazgatója a Reuters hírügynökségnek telefonon nyilatkozva.

A La Prensa azt állítja, hogy a nicaraguai vámhatóság, kormányzati utasításra, visszatartja a működéséhez szükséges importált anyagokat, megtorlásul a lap kormánykritikus tudósítása miatt.

Nicaragua történelmének egyik legsúlyosabb társadalmi, politikai és gazdasági válságával küzd. Az országban április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek. A tiltakozó mozgalom élén a diákok állnak. A tüntetők az elnök távozását követelik. Ortega, az egykori gerillavezér, korábban 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. Jelenlegi mandátuma 2022 januárjáig tart.

Nicaraguai és nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint 325 és 545 között van a zavargások halálos áldozatainak a száma, miközben több mint ötszáz embert őrizetbe vettek a hatóságok.

Jogvédők és független sajtóorgánumok emellett azzal is vádolják az Ortega-kormányzatot, hogy korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát a közép-amerikai államban. Információik szerint eddig négy rádióadó és egy televízió volt kénytelen beszüntetni adását, miközben több tucat újságírót vertek vagy fenyegettek meg az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik