Nagyvilág

Félszáz szomáliai dzsihadistát lőtt ki az amerikai légierő

Csapásra válaszcsapás.

A szomáliai al-Shabaab dzsihadista szervezet legalább ötvenkét tagjával végeztek szombaton légicsapások, melyeket az amerikai hadsereg közlése szerint arra válaszul indítottak, hogy a szélsőségesek egy csoportja támadást intézett szomáliai katonák ellen.

Az Egyesült Államok hadserege afrikai parancsnokságának tájékoztatása szerint a légitámadást a közép-jubai régióban található Jilib közelében hajtották végre. A közlemény nem tér ki arra, hogy voltak-e áldozatai a radikális iszlamisták támadásának a szomáliai erők között.

Az al-Shabaab a szócsövének számító Shahada hírügynökségen keresztül arról számolt be, hogy a szomáliai hadsereg két támaszpontja elleni támadásában legalább 41 katona lelte halálát. A szomáliai kormány egyelőre nem reagált az esettel kapcsolatban.

Az al-Shabaab célja kiűzni az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdönteni a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és saríát, vagyis iszlám törvénykezést vezetni be Szomáliában.A szervezet rendszeresen hajt végre terrortámadásokat kormányzati, katonai, olykor civil célpontok ellen.

Az Egyesült Államok 2018-ban legalább negyvenhét légitámadást hajtott végre Szomáliában a dzsihadisták ellen. Az amerikai légicsapások száma jelentősen nőtt Donald Trump elnöksége alatt. Az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab ezzel együtt jelentős területet tart ellenőrzése alatt Szomália déli és középső részén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik