Nagyvilág

Meghalt a ’89-es román forradalom egyik fő vádlottja

Éppen 84. születésnapján hunyt el Emil Cico Dumitrescu.

Már nem lehet felelősségre vonni az 1989-es forradalom ügyének egyik vádlottját, Emil Cico Dumitrescut. Az egykori százados, akinek Ion Iliescuval együtt kellett volna bíróság elé állnia a 29 éve történtek miatt, csütörtökön este, 84. születésnapján halt meg – írja a Főtér.ro.

Dumitrescut azzal vádolták, hogy 1989 decemberében ő rendelte a Román Televízió székházához a Bukarest környéki kaszárnyákból a katonákat. Tagja volt a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának (CFSN), amely diverziókkal (megtévesztő hadmozdulatokkal), félretájékoztatási kampányokkal próbálta megszilárdítani hatalmát a Ceauşescu-rendszer bukása utáni napokban.

Emil Cico Dumitrescu szolgálatait az Iliescu-rezsim altengernagyi ranggal, belügyi államtitkári kinevezéssel jutalmazta, de volt  nemzetbiztonsági tanácsadó is volt az államelnöki hivatalban.

Ion Iliescu és társai ellen nemrég emeltek vádat a legfőbb ügyészség katonai ügyészei. Bűnvádi eljárást indítottak a volt román államfő ellen, akit három feltételezett bűntársával emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítanak az 1989-es forradalom ügyében.

Az ügyészek szerint a szándékos katonai diverzió, tudatos rémhírkeltés miatt vesztette életét sok ember Romániában Nicolae Ceausescu kommunista diktátor 1989. december 22-i menekülési kísérlete után. Megállapították, hogy a Nemzeti Megmentési Front Tanácsa hatalmának megőrzése érdekében 862 ember halálával, illetve 2150 ember sérülésével járó fegyveres diverziót szervezett, amely – emberiesség elleni bűntettként – elévülhetetlen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik