Nagyvilág

Az oroszok és a szerbek atommegállapodást írtak alá

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki szerbiai látogatása során a nukleáris energia békés célú közös projektjeinek gyakorlati megvalósításához jogalapot teremtő megállapodás-csomagot írtak alá.

A dokumentumot orosz részről Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója, Szerbia részéről pedig Nenad Popovic, az innovációs és technológiai fejlesztésekkel megbízott miniszter látta el kézjegyével – áll a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern MTI-hez eljutatott közleményében. Az aláírásra Vlagyimir Putyin orosz és Aleksandar Vucic szerb elnök jelenlétében került sor.

A Roszatom vezetője egyebek között közölte:

a kormányközi megállapodás számos együttműködési területet határoz meg az országok között. Ezekhez tartozik Szerbia atomenergetikai infrastruktúrájának kiépítése és fejlesztése, a kutatóreaktorok építése és modernizációja, a nukleáris gyógyászat fejlesztése, az alap- és alkalmazott kutatások az atomenergetikai felhasználás terén, az innovációs fejlesztések, az új technológiák és modern digitális technológiák az atomenergia-felhasználás terén, a nukleáris ipar és egyéb területek szakembereinek képzése és átképzése.

Az orosz vállalatvezető szerint

a nukleáris tudomány, technológia és innováció központjának megépítését célzó projekt nemcsak az Oroszország és Szerbia közötti kétoldalú együttműködésnek ad erőteljes lendületet számos innovatív területen, köztük az orvostudományban, az iparban és a mezőgazdaságban, hanem az egész közép-európai régió szintjén történő együttműködés alapjául fog szolgálni. Az összes projekt esetében szigorúan betartják a legmagasabb szintű nukleáris és sugárbiztonsági követelményeket, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség központi szerepét az ilyen az előírások és szabványok kidolgozásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik