Nagyvilág
Tynset, 2018. okt—ber 27.
A norvŽg fegyveres er?k ‡ltal kšzreadott kŽpen sebesŸlt ell‡t‡s‡t gyakorolja egy katona elhalad— rend?ršk mellett egy szimul‡ci—s helyzetben a NATO Trident Juncture 2018 fed?nev? hadgyakorlat‡n a norvŽgiai Tynset kšzelŽben 2018. okt—ber 26-‡n. A 31 orsz‡g 50 ezer katon‡j‡nak rŽszvŽtelŽvel okt—ber 25. Žs november 23. kšzštt tartott katonai m?velet az ut—bbi Žvek legnagyobb NATO-hadgyakorlata. A 29 szšvetsŽges orsz‡g mellett a nem NATO-tag SvŽdorsz‡g Žs Finnorsz‡g vesz rŽszt a nagyszab‡sœ akci—ban.
MTI/EPA/Ole-Sverre Haugli

Nemzetközi hadgyakorlatban vesz részt Magyarország

Nemzetközi hadgyakorlatot tart ősszel Csehországban a négy visegrádi ország hadserege. A Czech Lion elnevezésű hadgyakorlaton a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák fegyveres erők gyalogsági egységei vesznek részt – közölte Vlastimila Cyprisová, a cseh hadsereg vezérkarának szóvivője szerdán Prágában.

A hadgyakorlat elsődleges célja a kölcsönös együttműködési képesség erősítése, a parancsnoki kar tevékenységének összehangolása és az információk átadása. A gyakorlaton, amelyre Dél-Morvaországban kerül sor, a négy ország hadseregének mintegy 800 katonája vesz részt.

Az a cél, hogy ellenőrizzük, mennyire képesek a parancsnokok és a nemzetközi vezérkarok irányítani és vezetni az alárendelt katonai egységeket, közösen megtervezni és irányítani a harcászati cselekményeket, valamint rugalmasan reagálni a hadszíntéren lezajló eseményekre

– mondta Josef Kopecky, a cseh hadsereg gyalogsági egységeinek parancsnoka újságíróknak abból az alkalomból, hogy kedden Prágában a négy hadsereg képviselői megtartották első egyeztető tárgyalásaikat. A következő egyeztető tárgyalásokra májusban kerül sor.

A hadgyakorlaton a kommunikáció nyelve az angol lesz, az anyanyelvet csak az egyes nemzeti egységeken belül fogják használni a katonák. Mind a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – a NATO tagja, hadseregeik számos esetben szorosan együttműködnek egymással.

Címkék: v4hadgyakorlat

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73884261, Erdei Zsolt, becenevÈn "Mad·r" vil·gbajnok magyar fÈlnehÈzs˙ly˙ profi ˆkˆlvÌvÛ. A Magyar ÷kˆlvÌvÛ-szakszˆvetsÈg elnˆke., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.