Nagyvilág

Két nap alatt kipusztult az egyik denevérfaj harmada Ausztráliában

Tömegesen hullottak az Ausztrália északi részén élő nagytestű denevérek a tavalyi hőhullám idején. A kutatók legújabb adatai szerint negyvennyolc óra leforgása alatt az óriás gyümölcsevő denevér populáció harmada elpusztult.

A faj egyedei gyakorlatilag képtelenek elviselni a 42 foknál magasabb hőmérsékletet.

A 42,6 celsiusos hőmérsékleti rekordot beállító kánikula idején Cairns városa tele volt tetemekkel. A BBC beszámolója szerint az állatok a helyiek szeme láttára hullottak a környék fáiról az utakra, sőt az udvarokba és az úszómedencékbe is.

A Western Sidney University kutatói a napokban fejezték be a november 26-27-i hőhullám következményeinek felmérését. Az összesítés szerint két nap alatt 23 ezer pápaszemes gyümölcsevő denevér pusztult el.

A biblia méretű pusztulás számai azonban a kutatás vezetője, Justin Welbergen szerint még ennél is magasabbak lehetnek. Az ökológus szerint az adatgyűjtés során ugyanis nem sikerült minden egyes élőhelyet felkeresni, ezért a 30 ezres becslés sem tűnik túlzásnak.

Az ausztrál kormány nyilvántartása szerint a faj november előtt 75 ezer egyedet számlált. A pápaszemes gyümölcsevő denevérek az ausztrál Quinsland kisebb esőerdőiben élnek.

Kiemelt kép: Biosphoto / Claude Balcaen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik