Nagyvilág

Figyelmeztetést adtak ki a Kínába utazó kanadaiaknak

Önkényes halálbüntetés veszélye miatt.

Kanada figyelmeztetést adott ki állampolgárai részére, hogy legyenek különösen óvatosak, ha Kínába utaznak, miután a két ország közt egyre fokozódó diplomáciai feszültségek közepette Kínában halálra ítéltek egy kábítószercsempészettel vádolt kínai férfit.

Mint korábban megírtuk, azután, hogy az Amerikai Egyesült Államok kérésére Kanadában letartóztatták a kínai Huawei vállalat pénzügyi igazgatóját, Kínában újratárgyalták a korábban 15 év szabadságvesztésre ítélt Robert Lloyd Schellenburg ügyét, és halálbüntetésre változtatták az ellene hozott ítéletet, arra hivatkozva, hogy a börtönbüntetés túl enyhe volt.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerint Kína az igazságszolgáltatáson keresztül akar nyomást gyakorolni országára a Huawei-vezető ügyében. Szerinte a kanadai kormány, és minden szövetségese számára aggodalomra ad okot, hogy Kína önkényesen alkalmazza a halálbüntetést.

Schellenburg ügyvédje az Independent szerint azt mondta: az ügyészek nem álltak elő új bizonyítékkal, ami megalapozta volna a súlyosabb büntetést, védence pedig fenntartja ártatlanságát, és fellebbezni fog. Az ügyvéd „szokatlanul gyorsnak” nevezte az egynapos újratárgyalást.

A kínai külügyminisztérium az ítélettel kapcsolatos bírálatokat visszautasította: Trudeaunak azt üzenték, hogy tartsa tiszteletben Kína szuverenitását. (Fotó: Europress – MARTIN OUELLET-DIOTTE / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik