Nagyvilág

The Atlantic: Budapesten azt harsogták, hogy Orbán egy geci

Az Atlanticben jelent meg terjedelmes elemzés a magyar rabszolgatörvényről, illetve az azt kritizáló országos tüntetéshullámról. A szerző, Carol Schaeffer szerint a magyar munkavállalók a bevándorlást korlátozó politika áldozatai, mivel a rabszolgatörvényre az országot sújtó munkaerőhiány kompenzálása miatt van szükség.

Mint írja: Orbán csapdahelyzetben találta magát: a növekvő magyar gazdaság ugyan eltakarta az intézmények gyengítését és alapot adott a bevándorlóellenes megszólalásokra, ugyanakkor a gazdasági bumm a munkaerőhiánnyal párosulva egységgé kovácsolta politikai ellenzéket. A lap szerint Orbánnak 2010-es kormányra lépése óta nem kellett ilyen széleskörű elégedetlenséggel szembenéznie, ugyanakkor a tüntetésekkel nem lehet megdönteni a Fidesz-kormányt.

Nem pártpolitikáról van szó

-mondta el a lapnak Ungár Péter, az LMP politikusa, aki szerint a tüntetések középpontjában az a félmillió magyar munkavállaló áll, akiket hátrányosan érint a rabszolgatörvény.

Schaeffer azután járt Magyarországon, hogy aláírták a munka törvénykönyvének módosítását. Beszámol róla, hogy a rabszolgatörvény elfogadásának hírére több ezres tömeg vonult át Pestről Budára, a Várba, ami jelképes üzenettel bír. A tüntetők azt kiabálták, hogy

Orbán egy geci!

Hozzáteszi: ebből született meg az #O1G rövidítés, ami a megmozdulások egyik kulcsfogalma lett.

Az egyik plakáton ez állt:

Szex, drogok, túlóra,

egy másik pedig az EU-pénzből épült, alacsony utasszámmal működő felcsúti kisvasútra utalva így szólt (szabad fordításban):

A rózsa vörös, az ibolya kék, Orbán vasútján nincsen fék.

A munkakerőpiac az egyik az ország kártyavárai közül. Jónak tűnik, de garantáltan összeomlik

–  fogalmazott a lap kérdésére Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, egykori Fidesz-tag. Hadházy érvelése szerint a rabszolgatörvény éppen a magyar munkaerőpiac egyik legalapvetőbb kérdésével nem foglalkozik: azzal, hogy a magyarok bére túlságosan alacsony, ami elvándorláshoz vezet.

Schaeffer a letelepedési kötvényekre utalva hozzáteszi: az Orbán-kormány több ezer külföldit hozott az országba egy befektetői vízumprogramon keresztül, enek ellenére nem hajlandóak elfogadni az Európán kívüli munkavállalókat, így megakadályozták a munkakerőhiány kezelését.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik