Nagyvilág

Einstandolta a római polgármester a Trevi-kútba dobált aprót

Eddig a szegények kapták, ezentúl a pusztuló infrastruktúrára megy.

Vita robbant ki a római polgármester és a római katolikus egyház között arról, hogy mit kezdjenek a Trevi-kútból kihalászott pénzérmékkel – tudósít a BBC. Nem kevés pénzről, évente közel másfélmillió euróról (csaknem félmilliárd forint) van szó.

Az összeget hagyományosan a katolikus Karitász kapta, hogy segítsék belőle a rászorulókat. Az olasz főváros vezetője, Virginia Raggi viszont javaslatot tett arra, hogy inkább Róma pusztuló infrastruktúrájára költsék a pénzt.

Az olasz püspöki konferencia lapja, az Avvenire szombati számában azzal a címmel számolt be a polgármester ötletéről, hogy „Elveszik a pénzt a legszegényebbektől”. Bár a Karitász igazgatója, Benoni Ambarus atya azt mondta a lapnak: reméli, hogy nem végleges a döntés, az önkormányzat már megszavazta a javaslatot, és áprilistól hatályba lép a változtatás. Az olaszok most a közösségi oldalakon kérik a városvezetést, hogy vizsgálja felül a döntést.

Virginia Raggi 2016-ban az Öt Csillag Mozgalom jelöltjeként nyerte meg a római polgármester-választást. Tavaly októberben már tüntetést szerveztek ellene, a várost ellepő szemét és a kátyús utak miatt tiltakozva. (Fotó: Europress – Laurent EMMANUEL / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik