Nagyvilág

Mégsem veheti el Trump az olcsó fogamzásgátlót

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2019. 01. 14. 07:28

Egy kaliforniai szövetségi bíró felfüggesztette a döntést, ami hétfőn lépett volna életbe.

A rendelet több millió nőtől vette volna el az olcsó fogamzásgátlást, de az utolsó pillanatban felfüggesztette egy kaliforniai szövetségi bíró. Hétfőn a döntés már életbe lépett volna 13 tagállamban, de vasárnap este Haywood Gilliam bíró felfüggesztette.

13 állam és a főváros, Washington indított pert a kormányzat rendelkezése ellen, a bíróságtól azt kérték, a perek végéig függessze fel életbe lépését. A bíró ezt lehetővé tette a 13 államban és Washingtonban, de valamennyi tagállamban nem.

Donald Trump kormányzata tavaly ősszel döntött úgy, hogy a munkaadóknak mégsem kell vállalniuk a dolgozóiknak fizetett egészségbiztosításban a fogamzásgátlók finanszírozását.

A perelő államok képviselői szerint ezzel a nőket akár nem kívánt terhességekbe is kényszeríthetnek. 

A 13 tagállam és Washington kérését összefogó kaliforniai főállamügyész, Xavier Becerra vasárnap este a bírói döntésről azt mondta:

a szövetségi bíró megakadályozta a Trump-kormány egy újabb kísérletét arra, hogy beleavatkozzon a nőknek a saját egészségük érdekében hozott döntéseibe.

Az előző elnök, a demokrata Barack Obama idején megszavazott egészségbiztosítási törvény értelmében a születésszabályozással kapcsolatos valamennyi egészségügyi szolgáltatást pluszköltségek nélkül kell beilleszteni a munkavállaló egészségbiztosításába. Ezt sokan az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény fő  elemének tartják.

Az ezt felülíró rendelettel Donald Trump a keresztény/konzervatív szavazótáborának akart kedvezni, de bírálói szerint nők millióit hozta nehéz helyzetbe, hiszen a cégek vallási, lelkiismereti okokra hivatkozva kivehették volna munkavállalóik egészségbiztosítási csomagjából a fogamzásgátlókat.

Republican presidential candidate Donald Trump gives a national security speech aboard the World War II Battleship USS Iowa, September 15, 2015, in San Pedro, California.   AFP PHOTO /ROBYN BECK / AFP / ROBYN BECK
Trump megszólalt abortusz-ügyben, mindenki kiakadt
Trump azt mondta, büntetné az abortuszt végző orvosokat. A Twitter rögtön megtelt felháborodott nők posztjaival.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarország végveszélybe került

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.