Nagyvilág
Riesa, 2019. január 13.
Jörg Meuthen és Alexander Gauland, az Alternatíva Németországnak (AfD) társelnökei, valamint Georg Pazderski elnökhelyettes (b-j) az európai parlamenti választások alkalmából tartott pártkongresszuson Riesában 2019. január 13-án. A kongresszuson választják meg a párt képviselõjelöltjeit az Európai Parlamentbe.
MTI/EPA/Filip Singer

Ha az AfD-n múlna, Németország kilépne az EU-ból

24.hu
24.hu

2019. 01. 14. 14:13

A német szélsőjobboldali párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) a szászországi Riesában tartott hétvégi kongresszusán elfogadott egy olyan javaslatot, amely célul tűzi ki az Európai Parlament megszüntetését. Nézeteik szerint antidemokratikus az EP működése a maga „751 privilegizált képviselőjével”, a jogalkotást pedig kizárólag nemzetállami hatáskörben képzelnék el.

A kongresszus fő témája az Európai Parlamenti választás volt, amin a küldöttek egy része még tovább ment: az Azonnali.hu az összefoglalójában azt írja, a párt tagjai elfogadtak egy olyan indítványt is, amely végső lehetőségként

az Európai Unióból való kilépést tűzi ki.

A Dexit, tehát a német kilépés lehetősége azonban még inkább egy utópikus gondolat. Nemcsak azért, mert Németország az Unió egyik legnagyobb haszonélvezője, hanem mert a közvélemény-kutatások szerint a németek körében az EU támogatottsága igen magas: 81 százalékuk pozitívan értékeli az ország tagságát.

Az ötlet egyébként a párt vezető politikusai között sem aratott sikert. Alexander Gauland, a párt társelnöke elmondta, bármennyire le akarnak számolni a korrupt, antidemokratikus és ellenőrizhetetlen uniós apparátusssal,

mindig szem előtt kell tartaniuk, hogy ennek következményei kiszámíthatatlanok.

Utalt ezzel a britek kilépési küzdelmeire, amiben hosszú idő óta alig van érdemi változás, és ma már a brit miniszterelnök, Theresa May is azt nyilatkozta, valószínűbb az, hogy mégis bennmaradnak a szövetségben.

Kiemelt kép: Riesa, 2019. január 13.
Jörg Meuthen és Alexander Gauland, az Alternatíva Németországnak (AfD) társelnökei, valamint Georg Pazderski elnökhelyettes (b-j) az európai parlamenti választások alkalmából tartott pártkongresszuson Riesában 2019. január 13-án. 
MTI/EPA/Filip Singer

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarország végveszélybe került

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.