Nagyvilág
French presidential election candidate for the far-right Front National (FN - National Front) party Marine Le Pen walks out a polling booth at a polling station in Henin-Beaumont, north-western France, on May 7, 2017, during the second round of the French presidential election. / AFP PHOTO / ALAIN JOCARD

Marine Le Pen: Az EP-választást tekintsék népszavazásnak

24.hu
24.hu

2019. 01. 13. 21:40

Elindította vasárnap európai parlamenti (EP) választási kampányát Marine Le Pen, az egykori Nemzeti Frontból lett jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke, aki a sárgamellényes tiltakozások támogatóit is arra kérte, hogy az EP-választást tekintsék népszavazásnak Emmanuel Macron francia elnök kormányzásáról.

 A sárgamellényesek egészséges népfelkelése közben ez a választás lehetőséget ad arra, hogy véget érjen ez a válság, melyet egy nyugtalanítóan viselkedő és alkalmatlan elnök hajthatatlansága és nagyképűsége szült

– hangoztatta a jobboldali politikus.

“Ha Macron nem elég bölcs ahhoz, hogy a parlamentet feloszlatva újra kikérje az emberek véleményét, akkor az európai választásokon kell döntő ítéletet mondanunk” – szögezte le a pártvezér, miközben pártja nagygyűlésének résztvevői azt skandálták, hogy “Macron mondjon le!”.

Bár a spontán szerveződött sárgamellényes mozgalom független a pártoktól, sok követelésük egybecseng az RN programjával. A tiltakozások kezdete óta az RN támogatottsága 24 százalékra nőtt a lakosság körében. Macron A Köztársaság Lendületben (LREM) nevű pártját az emberek 18 százaléka támogatja.

Maga Le Pen, bár 2017-ig EP-képviselő volt, most nem indul az EP-választáson. Az RN listavezetője a 23 éves Jordan Bardella. “Olaszországban és Ausztriában szövetségeseink már kormányra kerültek. A szebb jövő elérhető közelségbe került” – vélekedett Bardella a nagygyűlésen. Bardella az RN ifjúsági szervezetének vezetője, a párt szóvivője és az elnökségnek is tagja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarország végveszélybe került

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.