Nagyvilág

A kínaiak úgy mutogatják a külföldieknek az ujgur átnevelőtáborokat, mintha a világ legvidámabb helyei lennének

Egészen elképesztő képsorokat mutatott be a Reuters egy kínai kormány által szervezett látogatásól egy ujgur átnevelő táborba. A képsorok alapján a a táborok mindennapjai táncolásról, éneklésről, festegetésről, és boldog tantermi órákról szólnak.

A kínaiak szerint a muszlim ujgurok radikalizmusának orvoslására létrehozott táborok csodásan működnek, ezt mutatták meg egy kis túrán a Reutersnek, amely során három ilyen helyre vitték el a stábot. Az ujgurok mindegyik táborban mosolyogva, különféle programokkal várták a látogatókat, és kérdésekre elmondták, hogy önként vannak itt, és nagyon jól érzik magukat.

Ezek a nyilatkozatok élesen szembeállnak a táborokat megjárt, onnan külföldre menekült emberek nyilatkozataival, akik arról beszéltek, hogy akaratuk ellenére hurcolták el őket otthonról, a táborokban pedig szörnyű körülmények vártak rájuk. A Reuters újságírója is azt mondja a videóban, hogy amikor nem hivatalos látogatáson jártak táboroknál, akkor egészen más állapotokat láttak, mint amilyen Patyomkin-falut mutogattak nekik.

Jogvédők szerint Kína az ország nyugati részén élő ujgur kisebbség több mint egymillió tagját zárta táborokba. Egy tanulmány szerint ez forintban számolva 800 milliárdnál is többe kerülhet Kínának.

A kínaiak szerint annyira jól működik egyébként az átnevelőprogram, hogy az európaiak példát vehetnének róluk.

Kiemelt kép: Afriadi Hikmal / NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik