Nagyvilág

Csehországban és Szlovákiában is ítéletidő tombol

Szerdán már megírtuk, hogy több német tartományban is káosz alakult ki a hóhelyzet miatt, de nem jobb a helyzet Csehországban és Szlovákiában sem.

Csehország

Csehországban a sűrű havazás következtében többtucatnyi közúton és vasútvonalon szünetel vagy akadozik a közlekedés, mintegy 18 ezer háztartás maradt áram nélkül, míg néhány hegyvidéki település teljesen el van zárva a külvilágtól – jelentette szerda délután a cseh közszolgálati hírtelevízió.

A meteorológiai szolgálat szerint a sűrű havazás az ország nagyobbik részén csütörtök délelőttig eltart, s helyenként akár újabb 50-60 centiméteres hórétegre is számítani lehet.

A legrosszabb helyzet a hegyvidékeken alakult ki. A cseh-lengyel határon lévő Óriás-hegységben (Krkonose), valamint a cseh-német határon elterülő Érchegységben (Krusné hory) több közúti határátkelő le van zárva, s a forgalmat a síkos, behavazott utakon megrekedt kamionok tucatjai is akadályozzák. A német határon fekvő Bozí Dar kisváros a televízió szerint teljesen el van zárva a külvilágtól. 

Nagyon nehéz a közlekedés a Prágát Brünnel összekötő autópályán (D1). Főleg a Vysocina régióban a sztráda nagyon síkos, sok kamion elakadt, és a gépkocsivezetőknek több kilométeres kocsisorokra, torlódásokra kell számítaniuk.

A vonatközlekedést a nagy mennyiségű hó alatt a viharos szél következtében kitört, sínekre esett fák is akadályozzák. Számos vasútvonalon leállt a forgalom, illetve a vonatok csak nagy késéssel közlekednek.

Főleg az északkelet-csehországi hegyvidékeken több mint kéttucat helyen megsérültek, elszakadtak a magasfeszültségű villanyvezetékek, és a szerda délutáni órákban a legnagyobb áramszolgáltató, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szerint mintegy 18 500 háztartás maradt áram nélkül. Ugyanilyen gondokkal küzdenek a kisebb áramszolgáltatók is.

A sérült vezetékeket folyamatosan javítjuk, de a sűrű havazás és az erős, olykor viharos szél nagyon akadályozza a munkát – nyilatkozott Sona Holingerová, a CEZ regionális szóvivője.

Súlyos a hóhelyzet több német tartományban
Sokhelyütt szinte teljesen leállt a közlekedés szerdán.

Szlovákia

Tizenhétre emelkedett azoknak a településeknek a száma Szlovákia északi részén, ahol rendkívüli állapot van érvényben az egy hete tartó erőteljes havazás miatt – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerdán.

A havazás és a lehullott hó eltakarítását nehezítő szeles időjárás leginkább a Zsolnai megyében okoz gondokat. A térségben sok helyütt akadozik a forgalom a nehezen járható utak miatt, a nagyobb forgalmat bonyolító útszakaszokon szinte általános jelenséggé váltak a dugók az elmúlt napokban, és az átlag többszörösére emelkedett a balesetek száma is. A már korábban rendkívüli helyzetet hirdető szlovákiai településekhez szerdán három újabb csatlakozott, köztük egy város, a járási központnak számító Cadca is.

Bár a havazás az ország többi területeit is elérte az utóbbi napokban, onnét csak kisebb fennakadásokról érkeztek jelentések. A szlovák útkezelő vállalat (SSC) szerdai jelentése szerint az ország autópályái, gyorsforgalmi útjai és a hegyi átkelők átjárhatóak. A legtöbb főútvonalat és az autópályák egyes szakaszait azonban sok helyen néhány centiméter magasságban vizes, kásás hó borítja. Az alsóbbrendű utak egyes szakaszain az útfelületen lévő szétgyúrt hó magassága elérheti a tíz-tizenöt centimétert is. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerdán négy megyében – Pozsony, Nyitra, Nagyszombat és Trencsén megyékben – útjegesedés miatt adott ki riasztást.

Az ország hegyi térségei közül szerdán kettőben – a Magas-Tátrában és a Nyugati-Tátrában – emelt fokozatú (az ötös skálán hármas) lavinaveszély volt érvényben. A többi hegyi térségben kettes fokozatú figyelmeztetés volt érvényben. Szerdán egy emberéletet is követelt egy lavina a Fátrában. A negyvenéves szlovák alpinistát a Vrátna-völgyben sodorta el a lezúduló hó, életét a helyszínre érkező hegyi mentők már nem tudták megmenteni.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Michal Cizek/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik