Nagyvilág

Nem voltak társai a németországi tömeges adatlopás feltételezett elkövetőjének

Nem voltak társai a csaknem ezer német közszereplőt érintő adatlopás feltételezett elkövetőjének, a nyomozás első megállapításai alapján önállóan, közreműködők nélkül tevékenykedett – ismertették kedden Wiesbadenben a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) és az informatikai bűncselekmények feltárásával foglalkozó ügyészség (ZIT) tájékoztatóján.

Kedden megírtuk, hogy egy 20 éves férfit őrizetbe vettek a rendőrök, mert azzal gyanúsítják, hogy ő áll a közel 1000 német közéleti szereplőt érintő adatlopás mögött. A gyanúsított büntetlen előéletű, informatikai szakképzettsége nincs, de volt „elég ideje és érdeklődése” az adatok eltulajdonításához szükséges ismeretek elsajátításához. A nagyszabású adatlopást azzal indokolta, hogy dühítették az érintett közszereplők egyes megnyilvánulásai – mondta Georg Ungefuk, a ZIT vezetője.

A fiatalembert a korábbi hírekkel ellentétbe már vasárnap őrizetbe vették, informatikai eszközeit lefoglalták. Beismerő vallomást tett, és nemcsak a tettére rótt jogsértéseket ismerte el, hanem a történtek rekonstrukcióját is nagyban segítette.

A gyanúsított mély megbánást tanúsított, az eljárás révén ismerte fel tettének súlyosságát. Kihallgatása után szabadlábra helyezték, mert nem fenyeget az elmenekülés vagy a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a fiatalember összetett műveletekkel jutott hozzá az adatokhoz, kihasználva a biztonsági réseket, amelyek közül többet már lezártak.

Az eddigi vizsgálatok szerint az adatlopás 994 embert érint. Az esetek túlnyomó többségében csupán kapcsolattartási adatok (telefonszámok, e-mail-címek, postacímek) kerültek illetéktelen kezekbe, nagyjából 50 esetben viszont érzékeny személyes információk, például családtagokkal folytatott üzenetváltások vagy nyaraláson, családi eseményeken készült felvételek is. Az ellopott adatokat közzétették az interneten.

Az adatok már hetek óta szivárogtak egy Twitter-oldalon megjelentetett linkek révén, amikor a hatóságok január 3-án észlelték, hogy nagyszabású visszaélés történt. Időközben megállapították, hogy ennek részét alkotja több korábbi, egymástól függetlenként számon tartott adatlopási ügy is.

(MTI)

Kiemelt kép: az ügyészég sajtótájékoztatója, Europress/Boris Roessler/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik