Nagyvilág

Élve akarta felgyújtani az imádkozókat a tokiói gázoló

Kerozinnal  akarta lelocsolni, majd felgyújtani a tokiói Meidzsi-szentélynél lévő tömeget az a férfi, aki a gyalogosok közé hajtott a japán főváros egyik központi sétálóutcájában szilveszter éjszaka. A támadásban kilenc ember sérült meg, egyikük állapota válságos.

A rendőrség 20 liter kerozint és olyan nagy nyomású víztisztítót talált az őrizetbe vett férfi, a 21 éves Kuszakabe Kazuhiro járművében, amelyet padló, homlokzatok és járművek tisztításához használnak.

Az Aszahi Simbun nevű japán napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva tudni véli, hogy Kuszakabe közölte a nyomozókkal: azt tervezte, hogy a víztisztítóval kerozint permetez a Meidzsi-szentélynél tartózkodó tömegre, majd lángra lobbantja.

A japán főváros Sibuja nevű negyedében található Meidzsi-szentély Tokió egyik legnépszerűbb helye az újévi látogatások idején, a helyiek tömegekben keresik fel éjféltől a templomokat és szentélyeket, hogy imádkozzanak és jó évet kívánjanak maguknak.

Gyalogosok közé hajtott egy autós Tokióban, többen megsérültek
A bérelt kocsiban egy tartályban kerozin is volt, amellyel fel akarta az autót gyújtani a támadó.

A rendőrség emberölési kísérlet gyanújával vette őrizetbe Kuszakabét, aki egy oszakai rendszámú bérelt kocsit vezetett. Egy rendőrségi szóvivő közölte, hogy terrorakcióként kezelik az ügyet, de további részleteket nem árult el.

Az autó nyolc embert sebesített meg, köztük egy kamasz fiút, akinek az állapota súlyos. A férfi elhagyta tettének színhelyét, de a rendőrség fél óra múlva megtalálta őt egy közeli parkban. Az NHK japán televízió szerint a férfi azt állította, hogy

tettét a halálbüntetés elleni tiltakozásul követte el, és nem kér bocsánatot. A férfi maga is terrorcselekménynek nevezte tettét.

Kiemelt kép: Kazuhiro NOGI / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik