Nagyvilág

Olasz miniszterelnök: Merkelben meg lehet bízni

Conte még Olaszország szavazati jogát is a német kancellár kezébe adta, amikor késett az EU-csúcsról.

Merkelben meg lehet bízni címmel közölt interjút a Die Zeit című német hetilap a hírportálján szerdán Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel, aki hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli Angela Merkel német kancellár vezetési és tárgyalási stílusát, és elárulta, hogy a német kormányfőt kérte meg Olaszország képviseletére, amikor a decemberi európai uniós csúcstalálkozó kezdetére nem tudott odaérni.

Giuseppe Conte megerősítette a liberális hetilap értesülését, miszerint Angela Merkelnek adta át Olaszország szavazati jogát, amikor kiderült, hogy nem érkezik meg időben a december közepén tartott brüsszeli EU-csúcsra.

„Így történt”, méghozzá azért, mert „Merkelben meg lehet bízni” – mondta az olasz miniszterelnök. Kiemelte, hogy a két ország kapcsolata nagyon jó, és arra törekszik, hogy még inkább elmélyüljön az együttműködés.

A 2019-es költségvetésről az Európai Bizottsággal (EB) folytatott egyeztetés idején „nagyon értékeltem Merkel kancellár vezetési stílusát” – mondta Giuseppe Conte arra a kérdésre, feltűnt-e neki, hogy a Brüsszellel folytatott vita hónapjai alatt Berlinből egyetlen kritikus vagy ellenséges kommentár sem érkezett.

Mint mondta, a folyamat kezdetén tárgyalt Angela Merkellel, aki biztosította arról, hogy nem avatkozik bele az ügybe, és jelezte, hogy örülne egy kölcsönös engedményeken alapuló megállapodásnak.

„Csak jót tudok mondani Németországról és kormányáról” – húzta alá Giuseppe Conte, megjegyezve, hogy a berlini vezetés „tárgyalási stílusát” is nagyra értékeli.

Arra a felvetésre, hogy a megelőző időszak éles hangú bírálataival ellentétben az utóbbi két hónapban nem lehetett hallani az EU-val szemben kritikus megjegyzéseket a két miniszterelnök-helyettestől, Luigi di Maiotól, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjétől és Matteo Salvinitől, a másik kormánypárt, a Liga vezetőjétől, elmondta, felkérte a két politikust, hogy váltsanak „tárgyilagosabb kommunikációs stílusra”, és Jean-Claude Juncker EB-elnököt is arra kérte, hogy járuljon hozzá a költségvetés körüli vita lezárásához.

Azzal kapcsolatban, hogy a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államháztartási hiány a Brüsszel által is elfogadott tervek szerint 2,04 százalék lesz, szemben a korábban tervezett 2,4 százalékkal, a 131,1 százalékos államadósság pedig 0,1 százalékkal mérséklődhet az idén, kiemelte, hogy a korábbi olasz kormányok a szigorú és takarékos politikájukkal csak az államadósság növekedését érték el, az új kormánynak viszont az a szándéka, hogy megszorítások helyett a gazdasági növekedés beindításával csökkentse az adósságot.

Ezért a második világháború után kezdődött korszak legnagyobb szabású reformprogramját indítják el – jelentette ki.

Ezek elemei között említette a bürokrácia és az állami szabályozás mértékének csökkentését, a társasági adó mértékének csökkentését 24 százalékról 15 százalékra, és hangsúlyozta a korrupció elleni harc fontosságát is. Ez utóbbiról a többi között elmondta: bevezetik, hogy soha nem dolgozhat a közszférában, akit korrupciós ügyben elítélnek, és az újítások között van a „fedett ügynökök” bevetése is. (MTI, fotó: Europress – Alberto PIZZOLI / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik