Nagyvilág

Bolsonaro nyitott Rolls-Royce-szal érkezett a beiktatására

Letette a hivatali esküt kedden a parlamentben Jair Bolsonaro, Brazília szélsőjobboldali elnöke, aki októberben nyerte el tisztségét a baloldal egymás után négyszeri győzelmét követően.

A 63 éves  Bolsonaro Donald Trump amerikai elnök csodálója. A korrupció elleni küzdelmen kívül fontos ígéretet tett a fegyverviselés szabályainak enyhítésére is. Ezek az ígéretek mozgósították a konzervatívokat és a szélsőjobboldalt, amely felsorakozott mögötte. Az elnökválasztáson a szavazatok mintegy 56 százalékát kapta meg.

Az eskütételre érkezett tömeg létszáma jóval alacsonyabb volt a vártnál – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. Kormányzati illetékesek előzőleg 500 ezer emberre számítottak, de a parlament körül számukra kijelölt területek jó része üresen maradt.

A beiktatást nagyon szigorú biztonsági intézkedések előzték meg és kísérték. A sajtó tudósítói különösen arra panaszkodtak, hogy a ceremónia kezdete előtt már hét órával jelentkezniük kellett a helyszínen.

Bolsonaro felesége oldalán, egy nyitott Rolls-Royce-ban, testőrök gyűrűjében érkezett a ceremóniára, amelyet a 3000 rendőrön kívül tankokkal, vadászrepülőkkel és elhárító rakétákkal is biztosítottak.

Fotó: MTI/EPA-EFE/Antonio Lacerda

Az ünnepélyes aktuson jelen volt a világ több vezető politikusa, köztük a portugál elnök, Marcelo Rebelo de Souza, az Egyesült Államokból Mike Pompeo külügyminiszter, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök  és Orbán Viktor magyar kormányfő is.

Orbán az eltitkolt honvédségi géppel repült Brazíliába
Tényleg kormánygépként használják a titokban vásárolt Falcont.

A parlamentben később elmondott első elnöki beszédében Bolsonaro arra tett ígéretet, hogy végleg megszabadítja Brazíliát „a korrupció jármától, a bűnözéstől, a gazdasági felelőtlenségtől és az ideológiák bilincsétől”.

„A felelőtlenség belevitt bennünket az ország történelmének legmélyebb erkölcsi és politikai válságába” – mondta baloldali elődeire utalva. „Ma olyan, fáradtságos munkát kezdünk, amely révén Brazília új fejezetet nyit a történelmében” – jelentette ki.

A példakép Donald Trump a Twitteren gratulált a „nagyszerű beiktatási beszédhez”.

„Az USA veled van!” – szögezte le az amerikai elnök.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik