Nagyvilág

Több mint 600 kilométeres élőláncot alkottak indiai nők

Több tízezer indiai nő formált kedden mintegy 600 kilométer hosszú élőláncot az ország déli részén fekvő Kerala államban, hogy támogatásukról biztosítsák az indiai legfelső bíróság döntését, amely feloldotta a szülőképes korú nők belépési tilalmát a dél-indiai Kerala államban található Szabarimala hindu templomba.

India legmagasabb szintű igazságszolgáltatási fóruma szeptember végén alkotmányba ütközőnek minősítette és feloldotta a nőkre vonatkozó belépési tilalmat a Szabarimala templomba. A szülőképes korú nők évszázadokon át nem léphettek be a hegytetőn fekvő ősi hindu szentélybe.

A Nők fala nevű tüntetést támogatta Kerala állam baloldali kormánya is, számos kormánytag személyesen állt be az élőláncba – jelentette a PTI indiai hírügynökség.

A legfelsőbb bíróság döntése ellenére konzervatív hindu csoportok többször is megakadályozták a nőket a belépésben, és összecsaptak a helyszín biztosítására kivezényelt rendőrökkel, miközben kárt tettek autókban és buszokban.

Az alkotmánybíróság szeptember végi döntése ellen több mint egy tucat petíciót nyújtottak be. A legfelsőbb bíróság öttagú alkotmánybírósági tanácsa január 22-én tárgyalja a 49 kérelmet a legfelsőbb bíróság korábbi döntésének felülvizsgálatára.

A bőség istenének, Ajappának szentelt templom nők általi látogatására vonatkozó korlátozás hívei, valamint a szentély papjai azzal érvelnek a gyakorlat mellett, hogy az a cölibátus egyik záloga, valamint az Ajappának szentelt rítusok szükséges velejárója. A templom szerzetesei, az istenséghez hasonlóan, önmegtartóztatóak, és nem élnek nemi életet. Számos hindu közösségben ráadásul a menstruáló nőket tisztátalanoknak tartják, ami korlátozásokat von maga után a vallási gyakorlatokban.

(MTI)

Kép: MTI/EPA/Pramas Elamakkara

Ajánlott videó

Olvasói sztorik