Nagyvilág

Idén tucatnyival több sajtómunkás halt meg munkája miatt, mint tavaly

Tucatnyival több sajtómunkás vesztette életét munkája közben vagy amiatt az idén, mint tavaly: akkor 82, 2018-ban 96 – adta közre az adatokat hétfőn a Nemzetközi Újságíró Szövetség.

A sajtó idei 96 áldozata közül 82-en újságírók voltak, a többiek operatőrök, műszaki segítők, sofőrök, biztonsági kísérők. Sokan közülük kiszemelt célpontok voltak, míg másokkal robbanások végeztek vagy harcok kereszttüzébe kerültek. Az áldozatok között hat nő van.

https://twitter.com/RSF_en/status/1075042704344707080

A legveszélyesebb ország Afganisztán: ott 16-an haltak meg. Mexikóban – ahol a szervezett bűnözők gyakran végeznek újságírókkal – 11 médiamunkást gyilkoltak meg.

Jemenben kilencen, Szíriában nyolcan, Indiában heten, Szomáliában hatan, Pakisztánban és az Egyesült Államokban pedig egyaránt öten vesztették életüket.

2017 előtt egyébként három éven át csökkent a munkájuk közben, vagy amiatt életüket vesztő sajtómunkások száma, a helyzet tehát ismét rosszabbra fordult.

(MTI, kiemelt kép: Mécsesek és virágok a meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina fényképe előtt, Pozsonyban február 27-én. Az újságíró és párja holttestét február 25-én találták meg nagymácsédi otthonukban. A rendőrség szerint a bűntényt feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. Fotó: MTI/TASR/Jakub Kotian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik