Nagyvilág

Brexit: Készül a megállapodás nélküli káoszra a brit kormány

Attól tart a brit közlekedési tárca, hogy ha Nagy-Britannia a Brexit feltételeiről szóló megállapodás életbe lépése nélkül távozik az Európai Unióból, és emiatt az uniós országok kiterjedtebb határforgalmi ellenőrzéseket kezdenek, az késleltetheti a „kritikus fontosságú” árucikkek behozatalát, emellett általánosságban is jelentős fennakadásokat okozhat a brit gazdaságban – írja az MTI.

A brit kormány ezért 107,7 millió font (több mint 38 milliárd forint) értékben szerződést kötött a francia Brittany Ferries, a dán DFDS és a brit Seaborne Freight hajózási társaságokkal havi félmillió tonna, vagyis heti négyezer kamion szállítására elegendő pótlólagos kapacitás biztosítására.

A megállapodás nélküli Brexit elképesztő felfordulást okozhat. A patinás Imperial College London egyetem nemrégiben elvégzett vizsgálata például kimutatta, hogy ha a francia oldalon minden egyes teherjárművet csak négypercnyi vámvizsgálatnak vetnek alá, az a brit oldalon, a Dover kikötőjébe vezető autópályán csúcsidőben 47 kilométeres torlódást okozna.

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik