Nagyvilág

Az Egyesült Államok kivonul Szíriából

Gyors és rövid kivonulást tervez az Egyesült Államok hadserege Szíriából – írja a BBC amerikai sajtóforrásokra hivatkozva.

Közben Donald Trump elnök is arról írt Twitteren, hogy az Iszlám Államot legyőzték, és egyedül az Iszlám Állam miatt volt jelen Amerika Szíriában.

Röviddel a Twitter-üzenet előtt többek között a CNN hírcsatorna, a The Wall Street Journal című lap és a Reuters hírügynökség is adott hírt, hogy az Egyesült Államok a Szíriában állomásozó mintegy kétezer amerikai katona gyors kivonására készül.

A Fehér Ház már be is jelentette, hogy új szakaszába lép az Iszlám Állam terrorista szervezet elleni küzdelem, és ezzel párhuzamosan megkezdődött az amerikai katonák kivonása Szíriából.

A Reuters hírügynökség egy amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy a csapatkivonás 60-100 napig tarthat. A névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő elmondta: 24 órán belül kivonják az összes amerikai külügyi dolgozót Szíriából. A tisztviselő tudatta azt is, hogy az amerikai katonák csak azután térnek haza a közel-keleti országból, hogy végrehajtották a dzsihadisták elleni végső hadműveletüket.

A tisztségviselő hozzátette: a döntés azután született, hogy Donald Trump amerikai elnök a napokban telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török államfővel. “Minden, ami azután következett, az a telefonhívás során született megállapodás végrehajtása” – mondta.

Erdogan a közelmúltban többször kilátásba helyezte, hogy országa újabb katonai beavatkozást indíthat az Eufrátesz folyótól keletre fekvő, kurdok lakta vidéken, ahol az Egyesült Államok az Iszlám Állam maradék állásainak felszámolására hivatkozva továbbra is fegyverekkel látja el és kiképzi a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát.

Hivatalos források szerint jelenleg több mint kétezer amerikai katona tartózkodik Szíriában, hogy segítse a lázadókat az Iszlám Állam legyőzésében. Elsődleges feladatuk a a helyi erők kiképzése volt a terroristák elleni küzdelemben. Az Iszlám Állammal szembeni koalíció szerdai tájékoztatása szerint a múlt héten 208 légitámadást hajtottak végre a terrorista szervezet állásai ellen.

Kiemelt kép: Delil SOULEIMAN / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik