Nagyvilág

Románia megtagadta, hogy kiadjon egy újságírót Törökországnak

A bukaresti táblabíróság elutasította pénteken Kamil Demirkaya Bukarestben élő török újságíró kiadását Törökországnak, akit Ankara azzal gyanúsít, hogy Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatának tagja. Gülent Recep Tayyip Erdogan elnök azzal vádolja, hogy korábban puccsot kísérelt meg ellene.

Kamil Demirkaya két éve ideiglenes iratokkal tartózkodik Romániában, ahol a Zaman Romania nevű kiadvány újságírója, és múlt héten a török ügyészség kiadatási kérelme alapján előállította a román rendőrség. Kihallgatása során, mint utóbb beszámolt róla, azt kérte a román hatóságoktól, hogy ne adják ki Törökországnak, mert ott szerinte nem működik az igazságszolgáltatás, úgy véli, hazájában börtön és kínvallatás vár rá.

A bukaresti táblabíróság úgy értékelte, hogy „nem teljesültek a kiadatási feltételek”, ezért elutasította a török hatóságok kérését. A döntés nem jogerős.

Kiemelt képünkön Viorica Dancila román miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök, Europress/KAYHAN OZER/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik