Nagyvilág

Hackereket lepleztek le Ukrajnában, akik állami és katonai titkokat adhattak át Oroszországnak

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) leleplezett egy kereskedelmi hálózatot, amelynek munkatársai több mint száz, Lviv megyében működő állami, illetve katonai intézménynél, vállalatnál és szervezetnél szereztek meg törvénytelen úton bizalmas információkat, amelyeket lehet, hogy az orosz titkosszolgálatoknak adtak át – közölte pénteken az SZBU.

A Facebookon megjelentetett közlemény szerint a nem megnevezett kereskedelmi cég alkalmazottai az említett állami, illetve katonai intézményeknél végzett munkájuk alatt

Ukrajnában tiltott, oroszországi szerverekről futtatott kémprogramokat telepítettek a vállalatok számítógépeire.

Az SZBU kiemelte: az ellopott adatok ily módon hozzáférhetővé váltak az „agresszor állam” számára, amely felhasználhatta azokat arra, hogy kárt tegyen az ország nemzetbiztonságában. Az SZBU hozzáfűzte: jelenleg még vizsgálják, hogy a lemásolt adatok lejutottak-e az orosz titkosszolgálatokhoz vagy sem.

Ukrajnában az utóbbi években egyre gyakoribbakká váltak az állami intézményeket, vállalatokat érő kibertámadások, amelyek kiindulását zömében az illetékes ukrán hatóságok Oroszországba vezetik vissza.

Az eddigi legnagyobb kibertámadás tavaly júniusban érte Ukrajnát, amikor a Petya nevű zsarolóvírus bénította meg napokra a számítógépeket mintegy harminc pénzintézetben, köztük a magyar OTP leánybankjában, valamint számos állami és magánszolgáltató-, illetve gyártóvállalatnál, a Boriszpil repülőtéren.

Kiemelt kép: YURI KADOBNOV / AFP 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik