Nagyvilág

Újságírókat választott az év embereivé a Time

Az Őrzők azok, akik életükkel vagy szabadságukkal fizettek munkájukért.

Az amerikai Time magazin „Az Őrzőket” választotta az év embereié – négy újságírót és egy szerkesztőséget, akiknek munkája a szabadságukba, vagy az életükbe került. Edward Felsenthal, a magazin főszerkesztője az NBC Today című műsorában ismertette a cím idei birtokosait.

Dzsamál Hasogdzsit, a Washington Post publicistáját megölték, mert kritizálta a szaúdi koronaherceget. Maria Ressa a Fülöp-szigeteki Rappler nevű hírportál alapítója, amely beszámolt Duterte erőszakos drogháborújáról, majd adócsalással vádolták meg, amely miatt tíz évre börtönbe küldhetik. Wa Lone és Kyaw Soe Oo a Reuters hírügynökség munkatársai, akiket letartóztattak Mianmarban, amikor a rohingja kisebbség elleni népirtásnak jártak utána. Az annapolisi Capital Gazette szerkesztőségébe pedig egy fegyveres rontott be, megölt négy újságírót és egy szerkesztőségi munkatársat.

A Time szerint ők nagy kockázatot vállaltak az igazság feltárásáért, és képviselői annak a küzdelemnek, amelyet sokan folytatnak világszerte, mindent kockára téve azért, hogy elmeséljék korunk történetét.

Az 1927 óta odaítélt Év Embere-cím nem feltétlenül kitüntetés, de elismerése annak, hogy a cím birtokosa akár pozitív, akár negatív irányban befolyással volt az elmúlt évre. (Kiemelt kép: Europress – Moises SAMAN / TIME Inc. / AFP)

Meghan Markle vagy Putyin is az év embere lehet
A Time magazin közzétette a jelöltek neveit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik