Nagyvilág

A brit külügyminiszter szerint lényegtelen az uniós bíróság ítélete a Brexitről

Lényegtelen az Európai Bíróság ítélete, miszerint az Egyesült Királyságnak jogában áll egyoldalúan leállítani az európai uniós kiválás (Brexit) folyamatát, a londoni kormánynak ugyanis ez nem áll szándékában – jelentette ki Jeremy Hunt brit külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A Brexit leállítása vagy elhalasztása elfogadhatatlan lenne a lakosság azon 52 százaléka számára, aki a kilépésre voksolt a 2016-os referendumon – emelte ki Hunt az uniós külügyminiszterek tanácsülésének megkezdése előtt.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „valódi kockázatokhoz” vezetne, ha a parlament alsóháza kedden elutasítaná a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodást, ami pedig szakértők szerint több mint valószínű.

Kiemelt kép: Jeremy Hunt brit külügyminiszter kabinetülésre érkezik a londoni kormányfői rezidenciára, a Downing Street 10-be 2018. december 4-én. Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága ezen a napon bejelentette, hogy az Európai Unió Szerződése 50. cikke lehetővé teszi az EU-ból való kilépés szándékáról szóló bejelentés egyoldalú visszavonását. Ez a lehetőség mindaddig fennáll, amíg a kilépési megállapodás hivatalosan nem lépett hatályba. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik