Nagyvilág

Előrehozott parlamenti választás kezdődött Örményországban

Előrehozott parlamenti választás kezdődött vasárnap Örményországban, amellyel Nikol Pasinján ügyvezető kormányfő többséget szeretne elérni a törvényhozásban.

A 43 éves politikus idén májusban került a hatalomba több hetes, a korrupció ellen indított, kormányellenes megmozdulások eredményeképpen. Pasinján azonban októberben lemondott tisztségéről azzal a szándékkel, hogy később feloszlassák a parlamentet és előrehozott választásokat tartsanak.

Októberben a parlament rendkívüli ülésén szavazott az új miniszterelnök személyéről, de Pasinjánra nem szavazott senki. Az örmény alkotmány szerint ha a törvényhozásnak kétszer egymás után nem sikerül miniszterelnököt választania, a parlamentet fel kell oszlatni, és előrehozott választásokat kell kiírni.

A legutóbbi, 2017. április 2-i választásokon a tíz éve hivatalban lévő Szerzs Szargszján államfő vezette Örményország Köztársasági Pártja győzött. Egy évvel később, 2018. április 17-én a parlament Szargszjánt választotta meg az elnöki hatáskörök rovására megerősített kormányfői tisztségre. A korrupcióval és hatalomátmentéssel vádolt politikus ellen tiltakozások, tüntetések kezdődtek, s ő egy héttel később lemondásra kényszerült.

A parlament május 8-án – második nekifutásra – az ellenzéki vezető Nikol Pasinjánt választotta miniszterelnökké, akire a stabilitás megőrzése érdekében 11 kormánypárti képviselő is igennel voksolt. A törvényhozásban azonban Szargszján pártja maradt többségben.

Mintegy 2,5 millió szavazásra jogosult járulhat vasárnap az urnákhoz. Az örmény alkotmány nem határoz meg részvételi küszöböt, így a megjelentek száma nem befolyásolja majd az előrehozott választások érvényességét. A szavazás folyamatát huszonkét helyi és nyolc külföldi megfigyelő szervezet követi figyelemmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik