Nagyvilág

Párizs elbarikádozva várja a sárgamellényeseket

A belügyminisztérium 89 ezer embert mozgósított országszerte.

Franciaország és főleg Párizs szó szerint elbarikádozta magát a kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárgamellényes mozgalom szombatra meghirdetett újabb tiltakozásai előtt. A pártok, a rendőrök és maguk a tüntetők is tartanak a rendbontók provokációitól.

Este mintegy húsz ultrajobboldali szélsőségest megelőzésként vettek őrizetbe, miután az államrend megdöntésére buzdítottak – mondta Nicole Belloubet igazságügyi miniszter a BFM hírtelevízióban.

El akarjuk kerülni az erőszakot és az összecsapásokat –

hangsúlyozta a tárcavezető.

Párizsban a nagyobb áruházak, üzletek, éttermek, múzeumok és turistalátványosságok nem nyitnak ki szombaton, a kirakatokat elbarikádozták, színházi előadások, sportrendezvények, koncertek maradnak el. A francia belügyi szervek attól tartanak, hogy szélsőségesek és radikális tüntetők özönlik el szombaton Párizst, hogy szándékosan összetűzzenek a rendőrökkel, középületek rongáljanak meg.

A belügyminisztérium 89 ezer embert mozgósított országszerte, Párizsban 8 ezer rendőr lesz készenlétben, utcákra vezénylik a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is.

A Champs-Élysées sugárút közelében az Elysée-palotával, valamint az Opéra, a Madeleine, a Bastille és a République tér is azon övezetek között szerepel a rendőrség szerint, ahol rombolásra lehet számítani. A prefektúra közzétett egy térképet, amelyen a radikális sárgamellényesek feltételezett útvonalai, akcióhelyei láthatók a különböző felhívások alapján, ugyanis a tüntetésről hivatalos bejelentés nem érkezett a hatóságokhoz.

A rendőrség a környékbeli üzleteket és vendéglátóhelyeket a létesítmények védelmére és minden olyan tárgy elrakására kérte, amelyet a feldühödött tüntetők fegyverként használhatnak a rendőrökkel szemben. A legrizikósabb helyszíneken a gépkocsi-tulajdonosokat szórólapokon a járművek biztonságos helyre szállítására ösztönözték.

A belső kerületekben szombaton korlátozzák a gépjárműforgalmat, mintegy 36 metrómegállót lezárnak, és ötven buszjárat kerülő útvonalon közlekedik.

Nyolc észak-franciaországi településen gyülekezési tilalmat rendeltek el, és a dél-franciaországi Montaubanban is betiltották a tüntetéseket, miután pénteken három házi készítésű bombát és nyolc Molotov-koktélt foglaltak le egy úttorlasznál.

A sárgamellényes mozgalom egyik elindítója, Éric Drouet – aki ellen eljárást indított az ügyészség, miután egy élő tévés vitaműsorban az elnöki hivatal elfoglalására buzdította társait – péntek este felhívást tett közzé, amelyben inkább a párizsi körgyűrűn forgalomlassító tüntetésre szólít fel.

A magukat mérsékeltnek mondó sárgamellényesek delegációját péntek este fogadta Édouard Philippe miniszterelnök.

“A kormányfő meghallgatott minket, és azt ígérte, továbbítja a követeléseinket a köztársasági elnöknek. Most már csak Emmanuel Macronra várunk. Remélem, úgy fog beszélni Franciaország népéhez, mint egy apa, szeretettel és tisztelettel, és határozott döntéseket hoz”

– mondta a találkozó után Christophe Chalencon, a mozgalom egyik szóvivője.

A másfél éve egy nagyszabású reformprogrammal megválasztott, és már a tüntetések előtt is népszerűtlen elnök

tisztában van a helyzettel, és nem akar olajat önteni a tűzre, ezért nem kíván szombat előtt beszélni”

– mondta pénteken Richard Ferrand, a nemzetgyűlés elnöke.

Az államfő péntek este a Párizshoz közeli Nogent-sur-Marne-ban azoknál a csendőröknél járt, akik szombaton a Champs-Élysées-n fognak szembenézni a legradikálisabb tüntetőkkel. A hatóságok pénteken egész nap nyugalomra intettek, miután a múlt szombati párizsi zavargások után a kormány – eleget téve a sárgamellényes mozgalom fő követelésének – bejelentette, eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését, és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti azt. A tüntetők ezt már kevésnek tartják, és egyre több szociális jellegű követelést támasztanak és Emmanuel Macron távozását is követelik.

Egy friss felmérés szerint a november 17. óta tüntető sárgamellényesek támogatottsága az elmúlt napokban valamelyest csökkent, de a franciák kétharmada még mindig szimpatizál a szociális mozgalommal. (mti)

Kiemelt kép: Felgyújtott kukánál állnak fiatalok a párizsi Köztársaság téren 2018. december 7-én. MTI/EPA/Ian Langsdon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik