Nagyvilág
HAMBURG, GERMANY - DECEMBER 07 : German Chancellor and leader of the German Christian Democrats (CDU) Angela Merkel waves after delivering her speech at the 31st Party Congress of the Christian Democratic Union (CDU) at a congress center in Hamburg, Germany on December 07, 2018. Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency

Könnyek között búcsúzott Angela Merkel

24.hu
24.hu

2018. 12. 07. 14:49

Korábban a témában:

A Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítása szerint még az egyébként józanságáról és visszafogottságáról ismert Angela Merkel is meghatódott, amikor pénteken, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU tisztújító kongresszusán elmondta utolsó pártelnöki beszédét.

A német kancellár egységre és összefogásra szólította fel a pártját és hozzátette: a CDU a vezetése alatt megváltozott, már nem az a párt, amelynek irányítását több mint 18 éve átvette, „és ez így van jól”.

A CDU a politikai közép „egyetlen néppártja”, és az a feladata, hogy összefogja „Németországot, Európát, az idős és a fiatal nemzedéket, Keletet és Nyugatot, az erősebbeket és a gyengébbeket, várost és vidéket, a helyieket és a migránsokat”.

Rámutatott, hogy a CDU a második világháború utáni Németország 70 évéből 50-et kormányon töltött, fél évszázadon keresztül CDU-s politikus volt Németország kancellárja. Ez azért sikerült, mert a párt mindig az értékei alapján politizált, de nyitott volt, és megértette, hogy „mindig érdemes lehet a mások szemével is nézni a világot”.

Felidézte, hogy amióta 2000. április 10-én először megválasztották elnöknek, a CDU a szövetségi parlamenti, a tartományi törvényhozási és a európai parlamenti választásokat együttvéve 72 alkalommal folytatott választási kampányt. Ezek a küzdelmek megmutatták, hogy a CDU nehéz helyzetben is sikeres lehet, ha egységes, de

az utóbbi években azt is keserűen megtapasztaltuk, hogy hova vezetnek a véget nem érő viták

a CDU-ban, illetve a CDU és bajor testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) között.

A párt előtt álló feladatokat sorolva kiemelte, hogy megosztottá vált a német társadalom, így „túl gyakran csak a legradikálisabb és leginkább üvöltő hangokat hallják meg”. Kihívás a társadalom öregedése is, amely „teljesen új megpróbáltatásoknak teszi ki a szociális rendszereket”, és a „technológiai fejlődés, amely az orvostudománytól a közlekedésen át az energetikáig sok esélyt kínál, de kérdéseket is felvet az emberi méltósággal kapcsolatban, például az algoritmusoktól való függőség vagy a génkutatás ügyében”.

Kihívás a világgazdasági erőviszonyok átalakulása, amelynek során „régiók felemelkednek, és sok területen már le is hagytak minket”, és kihívást jelent „az elfordulás a multilateralizmustól”, a nemzetközi kapcsolatok kölcsönösen előnyös megállapodásokon alapuló formálásától, ami a többi között kereskedelmi háborúkkal fenyeget.

A CDU-nak és egész Európának „nagy próbatétel”, hogy „a háború, az erőszak, a terror, az éhínség és a kilátástalanság miatt a második világháború óta a legtöbb ember menekül el a hazájából”.

Kihívás a „hibrid hadviselés” és az „egész társadalmakat destabilizáló fake news” (álhírterjesztés, félrevezetés) is, mint ahogy az Európai Unió jövője, a  brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) és a bolygó ökológiai rendszerét „az összeomlás szélére” sodró éghajlatváltozás.

A CDU-nak ebben a helyzetben is helyt kell állnia,

ismét be kell bizonyítanunk, hogy határozottan megvédjük életformánkat, liberális értékeinket és érdekeinket, belül és kívül egyaránt,

mondta Angela Merkel tízperces tapssal fogadott búcsúbeszédében, amelyben kiemelte, hogy öröm és megtiszteltetés volt számára a párt vezetése, és a következő években kormányfőként kíván hozzájárulni a kihívások megválaszolásához.

A CDU 31. kongresszusa rendkívüli érdeklődés mellett kezdődött, a kétnapos rendezvényre 1700 újságíró regisztrálta magát, és ezernél is több vendéget hívtak meg. A tanácskozáson tisztújítást tartanak, a párt új elnökét még pénteken megválasztja az 1001 küldött.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/ABDULHAMID HOSBAS/ANADOLU AGENCY

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.