Nagyvilág

Macron ebbe belebukhat

Elképesztő ütemben csökken Emmanuel Macron francia elnök és Édouard Philippe miniszterelnök támogatottsága a sárgamellényesek elleni harc idején, írja a Le Figaro.

A lap által közölt friss közvélemény-kutatás szerint csupán a megkérdezettek 21 százaléka bízik Macronban, ami jelentős, 5 százalékpontos esés egy hónap alatt. Hasonló a helyzet a miniszterelnök esetében is: Philippe támogatottsága 22 százaléka, de nála novemberhez képest ez 9 százalékpontos csökkenést jelent.

Olyan mélységekbe eddig csak Francois Hollande-nak sikerült süllyednie francia elnökként, mint most Macronnak.

Érdekesség, hogy 2017 júliusában még 54 százalékon állt Macron támogatottsága, ami még idén februárban is 44 százalék volt, azóta csökken rohamosan.

Mindeközben Olivier Faure, a szocialisták főtitkára bejelentette, bizalmatlansági indítványt terjeszt be hétfőn a francia kormány ellen három baloldali ellenzéki párt.

Bár Macron visszavonta a tüntetéseket kiváltó üzemanyagadó tervezetét, ezzel sem sikerült megnyugtatnia a sárgamellényeseket, akik a legfrissebb hírek szerint pénteken délután találkozni akarnak vele. Az elnöknek mielőbb ki kell találnia valamit, mert egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a vesztébe rohan.

Szombatra egyébként újabb demonstrációt hirdettek meg a sárgamellényesek, akiktől már annyira tart a kormány, hogy tankokat vezényelhetnek Párizsba.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Ludovic Marin

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik