Nagyvilág

Ortodox templomokat és papok lakásait kutatták át Ukrajnában

Házkutatást tartottak az ukrán hatóságok hétfőn a moszkvai patriarchátus joghatósága alá tartozó ukrán ortodox egyház három egyházközösségének épületeiben és vezetőik otthonában. Az ukrán rendőrség részleteket mellőző közlése szerint az akciót a vallási alapú gyűlöletkeltéssel kapcsolatos nyomozás keretében hajtották végre.

A razziákat Kijevben és Zsitomiri területen hajtották végre összesen nyolc helyszínen. Az egyház elítélte a hatósági műveletet, melyet megfélemlítésnek minősített. A zsitomori Szent Kereszt Felmagasztalása katedrális vezetője, Szerhij elmondta: olyan írásos anyagokat vagy információs eszközöket kerestek nála, amelyekkel felekezetek közi viszályt lehet szítani. A házkutatást egy másik, a Zsitomiri területen fekvő Ovrucsban lévő Megváltó templom vezetője, Kapljuk is hasonlóképpen írta le.

A rendőrség tájékoztatása szerint az ukrán büntetőtörvénykönyvnek a nemzeti, vallási vagy faji alapú hátrányos megkülönböztetésre vonatkozó cikkelye alapján hajtották végre a házkutatásokat.

Múlt pénteken Pavlo metropolita, a kijevi Pecserszka Lavra kolostor és templomkomplexum vezetőjének házában razziáztak a hatóságok. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat közölte:

a metropolita ellen vallási alapú gyűlöletkeltés gyanújával indítottak eljárást.

A hétfői házkutatások valószínűleg összefüggnek Pavlo metropolita ügyével.

Kijev és Moszkva között a vallás területén is konfliktus robbant ki, miután Petro Porosenko ukrán elnök áprilisban I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökomenikus pátriárkához fordult azzal a kéréssel, hogy adjon önállóságot a még az orosz ortodox egyház joghatósága alá tartozó ukrán ortodox egyháznak. Konstantinápoly visszavette joghatóságát az ukrán ortodox egyház fölött Moszkvától, és közölte: amint létrejön az egyesített ukrán ortodox egyház, az ökumenikus pátriárka megadja az új egyházvezetőnek a tomoszt, vagyis az önállóságról szóló iratot.

Az ukrán egyház autonómmá (autokefállá) válását Moszkva hevesen ellenzi, azt az orosz világi és politikai vezetés egyaránt az évezred egyházszakadásának nevezi.

Kiemelt kép: Pavlo metropolita, Sergii Kharchenko/NurPhoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik