Nagyvilág

Dánia alaposan kiszúrna a nemkívánatos menedékkérőkkel

Egy apró szigeten helyeznék el őket, ahol csak egy állatbetegségeket kutató intézmény van.

Egyértelműen éreztetni fogja Dánia a büntetett előéletű, illetve elutasított menedékkérőkkel, hogy nemkívánatosak: egy apró, nehezen elérhető szigeten helyezik el őket, ahol nincs semmi egy fertőző állatbetegségeket vizsgáló intézményen, valamint a hozzá tartozó laboratóriumokon, istállókon és krematóriumon kívül.

A New York Times beszámolója szerint a jobbközép kormány a szélsőjobboldali Dán Néppárttal a költségvetési egyeztetések során állapodott meg abban, hogy mintegy száz embert visznek a Lindholm-szigetre, amely több kilométerre van a szárazföldtől és kompok is alig járnak oda (ráadásul az egyik hajó a beszédes Virus nevet viseli). A néppártiak ezen felül még azt is el akarják érni, hogy a mostaninál is kevesebb komp járjon a szigetre, és a lehető legdrágábban vigyék az utasokat.

A tárgyalásokat irányító Kristian Jensen pénzügyminiszter ugyanis azt mondta, „a sziget nem börtön”, de akit ott helyeznek el, annak vissza kell térnie éjszakára, és naponta jelentkezniük kell a szigeten felállított központban, különben börtönbe kerülhetnek. A szigeten felépítendő létesítményekre 115 millió dollárt különítenek el, ezek a tervek szerint 2021-ben nyílnának meg.

A projekt illeszkedik a dán kormány bevándorlás-politikájához, amely az ország elhagyására ösztönzi az elutasított menedékkérőket azzal, hogy elviselhetetlenné teszi az életüket. Jogi szakértők szerint még korai megmondani, hogy a tervek sértenek-e nemzetközi kötelezettségeket, mint például az illegális fogva tartás tilalmát, de szerintük nagyon emlékeztet a dolog arra az olasz kormányzati projektre, amit 1980-ban az Emberi Jogok Európai Bírósága kaszált el. (Illusztráció: Google Maps)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik