Nagyvilág

Meghalt Hajdu Győző, Ceaușescu „udvari költője”

Életének 90. évében hunyt el marosvásárhelyi író, egykori politikus.

A Krónika szerint Hajdu Győző diplomája megszerzése után egy évvel, 1953-ban került az induló Igaz Szóhoz, főszerkesztőként. A folyóiratot 1989 decemberéig vezette. A lap emlékeztet rá, hogy az író a Román Kommunista Párt központi bizottságának póttagja és a Ceaușescu-diktatúra udvari költője volt.

Hajdu Győzőről olyan dokumentumok kerültek elő, amelyek szerint szorosan együttműködött a Szekuritátéval, rendszeresen jelentett író, újságíró kollégáiról, illetve színésznő feleségei pályatársairól.

Élete végéig magyar nemzetiségű román hazafinak vallotta magát, Trianont az igazságtétel napjának, a második Bécsi Döntést fasiszta tettnek nevezte.

Rengeteg titkot vitt magával. Sokan fellélegeznek most, a volt sofőrjei, volt csicskásai, akik évekig reszkették szavát, lesték óhaját, keresték szerény képességű színésznő felesége kegyeit…

Ezt írta róla Facebook-oldalán Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, akit a Maszol.ro idéz. A direktor szerint az Igaz Szóban ugyan megjelentek Székely János, Sütő András darabjai, a főszerkesztő kiváló írókat alkalmazott, akiket utána azonban fel is jelentett, miközben róla is jelentettek, mert  irredentának, nacionalistának tartották.

Hajdu Győző a rendszerváltás után magyarellenes lapokba írt, és idős kora ellenére, tavaly júniusban egy román–magyar vegyes párt létrehozásán dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik