Nagyvilág

Elvesztette képviselőházi többségét a román kormánykoalíció

A szenátusban még megvan a többségük, így megbuktatni nem lehet őket, de a sarkalatos törvények megszavazásával bajok lesznek.

A román parlament négy szociáldemokrata (PSD) képviselője bejelentette hétfőn, hogy átigazol a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette Pro Romania párthoz, az ellenzéki média számításai szerint a PSD-ALDE szociálliberális koalíció ezzel elvesztette többségét a képviselőházban.

A 329 tagú bukaresti képviselőházban a PSD-ALDE koalíciónak a 2016 decemberi választások után még 174 tagja volt. A sarkalatos törvények megszavazásához a képviselők több mint felének (nemcsak a jelenlévők többségének), vagyis legalább 165 törvényhozónak a voksára van szükség. A Hotnews.ro ellenzéki hírportál számításai szerint a PSD-ALDE többség a négy képviselő távozása nyomán 163-ra apadt.

A Pro Romaniához átigazoló képviselők között van Ion Mocioalca, a PSD Krassó-Szörény megyei szervezetének eddigi elnöke is, a korrupcióváddal másodszor is bíróság elé állított Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök lemondását nyíltan követelő politikusok egyike.

Victor Ponta hétfőn nem adott egyértelmű választ arra, hogy pártja megszavazza-e az ellenzék hamarosan beterjesztendő bizalmatlansági indítványát. Megjegyezte: pártja Viorica Dancila miniszterelnök leváltását szorgalmazza, de nem támogatják, hogy Ludovic Orban, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke lépjen a helyére.

A szenátusban a koalíció kényelmes többséggel rendelkezik, így még nem szorulnak a kisebbségek segítségére a kormánybuktatás megakadályozásához. A 136 tagú szenátusban – a felsőház honlapján szereplő adatok szerint – a PSD-nek egyedül is megvan a sarkalatos törvények megszavazásához szükséges többsége, hiszen frakciója 69 szenátort számlál, a kormánykoalíció voksaihoz pedig hozzáadódik még a liberális ALDE 12 szavazata.

Bukarestben a kormánykoalíció pártjai a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a nem magyar kisebbségi frakció parlamenti támogatását élvezik, a velük kötött parlamenti együttműködési megállapodás alapján.

Múlt héten Kelemen Hunor úgy nyilatkozott a Maszol.ro kolozsvári magyar hírportálnak, hogy nem az RMDSZ tartja hatalmon a bukaresti szociálliberális kormányt: a PSD-ALDE koalíció a magyar érdekképviselet hétszázalékos parlamenti támogatása nélkül is kényelmes többséggel rendelkezik a törvényhozásban.

A parlamenti matematika szerint az ellenzéknek jelenleg nincs esélye bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatni a Dancila-kormányt, de a PSD-ALDE koalíciónak kisebbségi voksokra is szüksége van a sarkalatos törvények elfogadásához. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik