Nagyvilág

Eldurvultak az üzemanyagadó elleni tüntetések Franciaországban

A francia rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be az üzemanyagadó emelése ellen tüntető francia sárgamellényesek ellen szombaton Párizs központjában, mert át akartak törni egy rendőrkordont. A párizsi prefektúra tájékoztatása szerint eddig 194 erőszakos tüntetőt vettek őrizetbe. A rendbontók kora este a város legelegánsabb részén gépkocsikat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be és fosztogatni kezdtek.

A sárgamellényeseknek országosan ez a harmadik nagy tüntetése, egyébként november 17. óta tartanak demonstrációkat különböző helyeken az ország útjain. Az egy héttel ezelőtti párizsi tüntetés már erőszakos volt, akkor estig 103 szélsőségest állítottak elő. Pénteken kudarcba fulladt a sárgamellényesek két képviselőjének tárgyalása Édouard Philippe miniszterelnökkel.

Szombat reggel hat óra óta le van zárva a párizsi Champs-Élysées sugárút a forgalom elől. Sok üzlet és étterem kirakatát a tulajdonosok bedeszkázták erre a napra, okulva a múlt szombati károkból.

A tüntetők a sugárúton vonultak végig, és egy részük – a belügyminisztérium szerint mintegy 1500 ember – a Place de l’Étoile-on át akarta törni a rendőrkordont, amire a rendőrök könnygáz és vízágyúk bevetésével válaszoltak. A tömeg szétoszlott, és helyenként kukákat borított fel, illetve gyújtott meg.

Europress/Clement MAHOUDEAU/AFP

A könnygázzal borított téren egész délelőtt folytatódtak az összecsapások több száz szélsőséges és a rendőrök között, miközben a biztosított Champs-Élysées-n békés volt a tüntetők felvonulása.

A rendőrökre támadó tüntetők közül sokan fekete csuklyát és álarcot viseltek, és a francia himnuszt, a La Marseillaise-t énekelték. A francia hírtelevíziók helyszíni tudósítói Párizsban soha nem tapasztalt „háborús feszültségről” beszélnek.

Kora reggeltől felszerelkezett és határozott emberek elképesztő erőszakot mutattak. Megtámadták a rendőröket, akik maguk is ritkán tapasztalt erőszakról számoltak be. Eddig több mint 107 elállítás történt,

mondta Édouard Philippe miniszterelnök a párizsi prefektúrán tett látogatásán. A rendőrség később már 122 őrizetbe vételről tájékoztatott, estére 194-re emelkedett ez a szám. A nem végleges adat már délben meghaladta az előző szombati, szintén erőszakos párizsi megmozduláson előállított szélsőségesek számát.

Kora este a Champs-Élysées-hez vezető belvárosi utcákon és a Diadalívhez vezető sugárutakon szemeteseket és tucatnyi gépkocsit borítottak fel és gyújtottak fel a kisebb csoportokban mozgó rendbontók, akik különböző tárgyakkal dobálták a rendőröket. Hasonló incidensek történtek a Rivoli utcában is, ahol fosztogatók is megjelentek, kirakatokat törtek be és egy étterembe is behatoltak. Miközben a tűzoltók megpróbálták eloltani a lángoló gépkocsikat, a tüntetők baseball-ütőkkel szétvert újságosbódék és a bérbicikli-tárolók tartozékait dobálták a tűzre. Az Opera környékén bankautomatákat és szintén kirakatokat törtek be, a tér könnygázban úszott délután, miközben az egyik legelegánsabb kávéház, a Café de la Paix gyorsan elbarikádozta minden bejáratát.

A Diadalívre „A sárgamellényesek győzni fognak” feliratot, az Operaházra „Macron = XVI. Lajos” feliratot festettek.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere mély felháborodásának adott hangot az erőszak miatt. „Hazánk óriási válsággal szembesül, ami csak párbeszéddel oldható meg. Minél előbb meg kell találni az ehhez vezető utat” – írta a városvezető a Twitteren.

Marine le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) elnöke azt kérte a tüntetőktől a Twitteren, hogy hagyják el a helyszíneket, hogy a rendőrök be tudjanak avatkozni és véget tudjanak vetni a zavargásoknak. Az ellenzéki vezető azt kérte Emmanuel Macrontól, hogy fogadja valamennyi ellenzéki párt vezetőjét, miután hazatért a G20-ak csúcstalálkozójáról Buenos Airesből.

A rendőrség tájékoztatása szerint eddig 80-an sérültek meg a zavargásokban, köztük 14 rendőr.

Országszerte ugyanakkor békés tüntetésekről érkeztek hírek: kora délutánig mindegy 75 ezren vonultak az utcákra, közülük 5500-an a fővárosban tiltakoztak.

Europress/Clement MAHOUDEAU/AFP

A november 17-i első országos tiltakozáson 282 ezren, múlt szombaton 106 ezren tüntettek, közülük 8 ezren Párizsban a rendőrség szerint.

A megmozdulás ellentmondása, hogy miközben hétről hétre egyre kevesebb a békés tiltakozó, és radikalizálódnak a Párizsban tüntetők, a közvélemény egyre nagyobb mértékben támogatja a sárgamellényeseket, a felmérések szerint 75 és 84 százalék közötti a francia társadalomban a szimpatizánsok aránya.

A Facebookon spontán szervezett, apolitikus, a politikai pártokat és a szakszervezeti képviseletet is elutasító mozgalomnak továbbra sincs vezetője. A szombaton utcára vonulók legfőbb követelései az üzemanyagadó eltörlése mellett továbbra is az életszínvonal javítására vonatkozó intézkedések, de többen követelték Emmanuel Macron államfő lemondását is.

A miniszterelnök jelezte, hogy a rendbontóknak nem lesz bocsánat, de a kormány szavatolja a véleménynyilvánítás szabadságát és továbbra is nyitott a párbeszédre a megoldások megtalálásához.

A láthatósági mellényt viselő sárgamellényesek tüntetése mellett szombaton Párizsba demonstrációt hirdetett meg a CGT szakszervezet is, valamint várható egy tüntetés a külföldi diákok kiadásainak emelése ellen. A rendőrség mintegy ötezer tagját vezényelte ki szombaton a fővárosi utcákra, és további ötezret vidéken.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/ELYXANDRO CEGARRA/Anadolu Agency

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik