Nagyvilág

Aggódom – mondta Macron a szaúdi trónörökösnek

Ahogy korábban megírtuk, kiközösítették Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst a G20 aregentínai csúcstalálkozóján az országvezetők hivatalos csoportképük készítésekor.

A Szaúd-Arábia de facto irányítóját a többi vezető figyelmen kívül hagyta, félrevonulva álldogálhatott a csoport szélén, a csoportképen ugyanakkor rajta volt. Mohamed bin Szalmán jelenléte a csúcson vita tárgyát képezi, mióta nemzetközi megítélése súlyosan megromlott Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásának következtében.

Számos ország, amely részt vesz a csúcson, elítélte a gyilkosságot, amelyhez több forrás szerint is köze volt a szaúdi trónörökösnek.

A Guardian birtokába került hangfelvétel szerint Emmanuel Macron francia elnök hangot is adott aggodalmának a szaúdi trónörökössel kapcsolatban.  A két vezető valószínűleg nem tudott arról, hogy beszélgetésükről hangfelvétel készül.

Az nem teljesen világos, pontosan mi volt a diskurzus tárgya, azonban egy francia elnökhöz közeli forrás szerint Hasogdzsi megölése és a jemeni konfliktus volt a fő téma.

A brit lap birtokába került felvételen annyi kivehető, hogy Macron azt mondja Szalmánnak, hogy „mondtam neked, aggódom”. A trónörökös erre annyit felelt, hogy „igen, már mondtad, köszönöm”.

Macron erre közölte, hogy „sosem hallgatsz rám”, mire Szalmán ezt cáfolta, mondván, ő természetesen figyel Macron szavaira. Ezek után a francia elnök azt mondja, hogy „mert mondtam neked, ez sokkal fontosabb volt számodra”.

Kiemelt kép: Bandar Al-Jaloud / Saudi Royal Palace / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik