Nagyvilág

Szinte hazajárnak a medvék a gyergyói pszichiátriára

A kórház már mindent bevetett, mégis időről-időre visszatérnek.

Szeptember óta gyakran feltűnik a gyergyótölgyesi pszichiátriai kórház udvarán egy hárombocsos anyamedve. Legutóbb november 25-én éjfél után kóboroltak be – írja a Maszol.ro.

A kórház már szeptember 25-én a Gyergyótölgyesi Erdészeti Hivatalhoz fordult, kérte a potenciális veszélyt jelentő medvék elszállítását a környékről.

Az erdészeti hivatal kérésére villanypásztort szereltek fel, elzárták a szemeteseket, begyűjtötték az udvaron lévő gyümölcsfák terméseit, a medvék mégis időről-időre visszatérnek.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke bírálta az illetékes hatóságokat, amiért nem tesznek megelőző intézkedéseket, így közvetett módon

veszélyeztetik a kórház személyzetének és betegeinek testi épségét!

A politikus levélben hívta fel Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter figyelmét az ügyre, kérte, azt kezeljék prioritásként.

Romániában gyakorivá vált, hogy a medvék a településeken keresnek élelmet maguknak, és a lakosságot is veszélyeztetik. Legutóbb egy besztercei juhászra támadt medve, Hargita megyében pedig az év eleje óta több ember került kórházba medvetámadás miatt.

A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta.

Medve támadt egy férfira Székelyföldön
Nyolc medve volt a kukoricásban.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik