Nagyvilág

Megmentették a hétvégén partra vetődött delfinek egy részét Új-Zélandon

A helyi vadőrök és önkéntesek összefogásával sikerült visszaterelni kedden a nyílt vízbe hatot a közül a tíz törpe kardszárnyú delfin közül, amelyek a hétvégén vetődtek partra Új-Zélandon.

A törpe kardszárnyú delfinekre (Feresa attenuata) vasárnap találtak rá az Északi-szigeten lévő Ninety Mile Beachen. Az állatok közül kettő nem sokkal később elpusztult.

Az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium (DOC) vadőre, Jamie Werner szerint hétfő este az életben maradt nyolc állatot átszállították egy másik partszakaszra, ahol nyugodtabb volt a tenger.

A törpe kardszárnyú delfineket rögtön a vízbe helyezték, ám az állatok végül a homokos parton töltötték az éjszakát, ahol nagyjából 200 önkéntes virrasztott mellettük, miközben vízzel locsolták az állatokat, hogy hűtsék őket. Kedden reggel aztán megkezdték az állatok beúsztatását a nyílt vízbe. A két leggyengébb példány azonban újra partra vetődött.

Hívni kezdték a többi példányt, azok pedig elkezdtek visszajönn. Ezért úgy döntöttünk, hogy elaltatjuk őket. Hihetetlen volt látni, hogy mennyire összhangban vannak egymással ezek az állatok

– tette hozzá Werner.

A szakember szerint a vízbe került hat példány nagyjából 400 méterre úszott el a partvonaltól kedd délutánra. A vadőrök tovább folytatják az állatok megfigyelését egészen addig, amíg azok el nem érik a természetes élőhelyüknek számító mélyebb vizeket.

A múlt hétvégén Új-Zéland több területén is partra sodródtak tengeri emlősök. A délen fekvő Stewart-szigeten 145 gömbölyűfejű delfin sodródott partra. Az állatokat egy közelben kempingező túrázó fedezte fel szombaton. A delfinek nagyjából fele már elpusztult, mire a vadőrök kiérkeztek, a többi példányt pedig kénytelenek voltak elaltatni.

Ugyancsak szombaton egy partra vetődött 15 méteres nagy ámbráscet és egy kis ámbráscet is elpusztult az Északi-sziget két különböző pontján.

Új-Zélandon viszonylag gyakran sodródnak partra tengeri emlősök, nagyjából 85 ilyen incidens van évente, de az esetek többségében csak egy-egy példány vetődik partra. Az okok nem teljesen ismertek, de közrejátszhat egyebek között betegség, tájékozódási problémák, az árapály, a hullámok, a ragadozók előli menekülés vagy különböző szélsőséges időjárási tényezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik