Nagyvilág

Több százezren váltak belső menekültté idén Afganisztánban

Több mint 300 ezer afgán vált belső menekültté idén a saját hazájában az Afganisztánban dúló fegyveres konfliktus miatt – áll az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) keddi közölt jelentésében.

Az ország hatóságai és az Afganisztánban működő segélyszervezetek aggodalmukat fejezték ki az otthonuk elhagyására kényszerült afgán családok miatt, egyebek mellett azért, mert ez nagyon rossz hatással van a nők és a gyerekek helyzetére is, akik így nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz. Az OCHA jelentése szerint számuk az idén azonban 37 százalékkal így is kevesebb a tavalyi 480 ezerhez képest.

A jelentés szerint az elmúlt évben mintegy 271 ezer, a fegyveres konfliktus és természeti katasztrófák miatt belső menekültté vált, illetve hazatért afgánnak nyújtottak segítséget.

Az ügynökség felhívta a figyelmet arra is, hogy Afganisztán több pontján a kormánytól független fegyveres milíciák próbálnak védelmi pénzt szedni a segélyszervezetektől.

Afganisztánban a nyugati támogatást élvező kormányhoz hű erők harcolnak a kormányellenes, szélsőségesen iszlamista tálib mozgalom és a háború sújtotta országban az utóbbi esztendőkben megjelent Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjaival.

Kiemelt kép: FARSHAD USYAN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik