Nagyvilág

Ukrajna szerint Oroszország tüzet nyitott ukrán hajókra a Kercsi-szorosnál

Oroszország tüzet nyitott az ukrán haditengerészet hajóira a Kercsi-szorosnál, az orosz különleges erők három hajót elfoglaltak, és az incidens során két ukrán tengerész megsérült,

közölte vasárnap este a kijevi vezetés.

A BBC az ukrán haditengerészet közleményére hivatkozva azt írta, hogy a három elfoglalt hajóból a Bergyanszk és a Nikopol nevű ágyúnaszádokat meglőtték és mozgásképtelenné tették, míg egy vontatóhajót megállásra kényszerítettek.

Petro Porosenko ukrán elnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ukrán fegyveres erők vezetését, miután Kijev állítása szerint Oroszország tüzet nyitott ukrán hajókra a Kercsi-szorosnál, és három hajót elfoglaltak az orosz különleges egységek – tudatta az ukrán elnök szóvivője vasárnap este a Twitteren.

A Reuters szerint az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB azt állítja, hogy Ukrajna készítette elő és szervezte meg a provokációt, és erre megdönthetetlen bizonyítéka is van, amelyet később fognak bemutatni.

Feszült vasárnap

Amint arról beszámoltunk,

az ukrán védelmi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy szándékosan nekiütközött egy orosz határőrhajó az ukrán haditengerészet egyik hajójának vasárnap Odessza és Mariupol között. 

Az ukrán közleményből nem derült ki, hogy pontosan hol történt az incidens. A tárca tájékoztatása szerint az ukrán haditengerészet három hajója – két páncélozott tüzérségi kishajó és egy vontatóhajó – a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőjébe tartott. A hajók útját a nemzetközi normáknak megfelelően előre bejelentették.

Az ukrán fél tájékoztatása szerint az egyik orosz határőrhajó nekiment az ukrán vontatóhajónak, amelynek megsérült a főhajtóműve, a korlátja és elvesztette a mentőcsónakját. A legénység tagjai közül senki sem sérült meg. Az incidenst Kijev nyílt provokációnak minősítette.

Az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) krími határokért felelős részlege ezzel szemben azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy hadihajói megsértették az orosz területi vizeket és veszélyes manővereket hajtottak végre.

Nem sokkal később Alekszej Volkov, a krími kikötők vezérigazgatója közölte, lezárták az Azovi-tengert a Fekete-tengerrel összekötő Kercsi szorost úgy, hogy egy tankerhajó horgonyzott le a Kercsi szoroson átvezető híd alatt. A helyszín stratégiai fontosságú az Azovi-tenger mellett fekvő ukrán településekre való eljutás szempontjából: ha az orosz hajó huzamosabb ideig ott marad a szorosnál, az gazdasági válságot is okozhat.

Kiemelt képünkön a Kercsi szoros felett átívelő, tavaly átadott híd, Europress/Alexander NEMENOV/POOL/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik