Nagyvilág

Felborult egy kirándulóhajó a Viktória-tavon, 29-en meghaltak

Legkevesebb 29 ember életét vesztette, és tucatnyian eltűntek vasárnapra virradóra Ugandában egy túlzsúfolt kirándulóhajó felborulásakor a Viktória-tavon - közölte a helyi rendőrség.

A jármű mintegy száz utast szállított, közülük 27 embert sikerült élve kimenteni. A baleset a Kampalától 20 kilométerre délre fekvő Mutima település partjai előtt történt.

Éjjel tizenhárom holttestet emeltünk ki a vízből, reggel további tizenhatot

– mondta Zula Gannyana rendőrségi tisztségviselő a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

A hajón sokan utaztak, lehet, hogy számuk meghaladta a százat is

– fűzte hozzá.

Patrick Onyango rendőrségi szóvivő ugyanakkor azt mondta, hogy 84-en tartózkodhattak a fedélzeten.

Értesülések szerint a kimentettek között van Daudi Kintu Wasajja herceg, Ronald Mutebi bugandai király fivére is. Buganda a legnagyobb a kelet-afrikai állam királyságai között. Az ugandai királyságok uralkodói jelentős társadalmi befolyással, de csekély politikai hatalommal bírnak.

Ugandában nem ritkák a hajóbalesetek, mert a számtalan tavon rossz időben is közlekedő bárkák gyakran túlzsúfoltak és öregek.Gannyana szerint a katasztrófát a bárka túlzsúfoltsága és a rossz időjárás együttesen idézhette elő. A baleset időpontjában viharos idő volt a tavon. Hozzátette: a bárkának nem volt érvényes üzemeltetési engedélye, ugyanis rossz műszaki állapota miatt korábban eltiltották a hajózástól.

Kiemelt kép: Isaac Kasamani / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik