Nagyvilág

Elszabadultak az indulatok Párizsban

Könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták szét az üzemanyagadó emelése ellen tüntető tömeget Párizsban, miután erőszakossá vált a demonstráció a Champs-Élysées-n, írja a The Guardian.

A sugárúton körülbelül ötezer ember gyűlt össze szombaton, hogy kifejezzék nemtetszésüket Emmanuel Macron francia elnök és kormánya tervezett lépése ellen. A sárga mellényesek által szervezett tüntetés békésnek indult, de nem sokáig volt az.

Europress/AFP

A felvonuláson a tüntetők közé keveredő szélsőjobboldaliak és huligánok köveket kezdtek el dobálni a barikádokat építő rendőrökre, amiket aztán fel is gyújtottak. Az egyenruhások válaszul könnygázt, paprika spray-t és vízágyút vetettek be, hogy megfékezzék az indulatokat.

Ahogy a rendőrök közeledtek feléjük, a tüntetők újra- és újraépítették, eltorlaszolták magukat korlátokkal, szemeteskukákkal és minden mással, amit a környéken találtak és mozgatható volt.

Europress/AFP

Macron a Twitteren azt írta,

szégyelljék magukat, akik a rendőrökre támadtak. Szégyelljék magukat, akik erőszakosan léptek fel más állampolgárokkal szemben. Nincs helye az erőszaknak a köztársaságban.

A kormány a szélsőjobboldalt hibáztatja a történtekért, ők pedig Macront vonták felelősségre. Közvélemény-kutatások szerint a sárga mellényeseket a francia nép 80 százaléka támogatja, és még ennél is többen vélik úgy, hogy az elnöknek nem szabadna emelnie az üzemanyagadón.

Mindeközben Macron népszerűségi rátája újabb negatív rekordot döntött: már csak a választópolgárok 26 százaléka áll ki mellette, ami három százalékpontos esést jelent az előző hónaphoz képest.

Egy héttel ezelőtt országszerte 2 ezer helyszínen körülbelül 280 ezren tiltakoztak az üzemanyagadó emelése ellen. A demonstrációkban ketten meghaltak és több mint hatszázan megsérültek.

Kiemelt kép: Europress/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik