Nagyvilág

Úgysem találja ki, hányan kaptak menekültstátuszt Gruevszkin kívül nyár óta

Szél Bernadett derítette ki a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól, hogy a Stop Soros életbe lépése óta, azaz július 1-től november 21-ig összesen 165 kérelem érkezett be, ezekből nyolc eljárást megszüntettek, 88-at elutasítottak, 65 pedig még folyamatban van, írja az Index.

Összesen négy kérelmet bíráltak el pozitívan, ezek egyike Nikola Gruevszkié.

A független képviselő elmondta, a menedékjog iránti kérelem előterjesztése iránti szándéknyilatkozat fontos pont. Hozzátette,

erről azt tudtuk meg, hogy bár létező jogi intézmény, szerepel a menedékjogi törvényben, de alapvetően semmire sem jogosít. Nagyjából annyit tud, hogy ha belföldön egy rendőr megállít egy Magyarországon tartózkodó személyt, akinek nincsenek iratai, akkor ha az illető szándéknyilatkozatot tett arra vonatkozóan, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván előterjeszteni, a rendőr intézkedik, hogy ezt szabályosan tehesse meg. A kormányzati nyilatkozatokban viszont úgy hivatkoznak erre a bizonyos szándéknyilatkozatra, mintha ezzel léphetett volna be Gruevszki Magyarországra, holott ez így biztosan nem igaz.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik