Nagyvilág

A szerb miniszter úgy érzi, hogy stadionépítésben lemaradtak Magyarországhoz képest

Magyarország és Szerbia szorosabb együttműködésre törekszik az oktatás, a kultúra és a sport területén a jövőben – hangsúlyozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken Belgrádban a magyar sajtónak, miután megbeszélést folytatott a kulturális, az oktatási és a sportügyi szerb tárcavezetővel.

Kásler Miklós felhívta a figyelmet, a magyar kormány határozott célkitűzése, hogy a Balkán felé ezeken a területeken megerősítse a kapcsolatait.

Vanja Udovicic ifjúsági és sportminiszterrel a magyar sportviszonyokról és az együttműködési lehetőségekről esett szó. Kásler Miklós elmondta, a szerb tárcavezető nagyra becsüli, hogy Magyarországon bevezették az óvodától a felsőoktatásig terjedő szisztematikus testnevelést, hogy tornatermek épülnek, és hogy megváltoztak az iskolai étkeztetési szokások.

A szerb miniszter konkrét együttműködést szeretne az ifjúsági területeken, valamint az élsport és a labdajátékok területén.

A szerb miniszter úgy érzi, hogy stadionépítésben Szerbia lemaradt Magyarországhoz képest, de jövőre tíz stadiont újítanak fel és építenek fel, és ezek során támaszkodnának a magyar tapasztalatokra.A Mladen Sarcevic oktatási miniszterrel folytatott tárgyaláson főként a felsőoktatási kapcsolatok kiszélesítéséről esett szó. Kásler Miklós támogatást kért az újvidéki magyar nyelvű pedagógusképző intézmény önálló jogi személyként való elismeréséhez, amit a szerb tárcavezető megígért. Emellett kijelentette, hogy támogatja a szabadkai magyar nyelvű felsőoktatást is. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik