Nagyvilág

Egy évig sem maradhatnának Angliában a képzetlen munkavállalók a brexit után

A magas szakképzettségű EU-s munkavállalóknak kedvezne, az alacsonyabb végzettségűek jogosultságait viszont jelentősen korlátozná az új brit bevándorlási szabályozás a The Daily Telegraph által látott előkészítő munkaanyag szerint.

A konzervatív brit napilapban ismertetett részletek alapján az új bevándorlási rendszer alapján – amely a kormány szándékai szerint a brit EU-tagság megszűnése után tervezett 21 hónapos átmeneti időszak lejártával lépne életbe – megszűnnének a számszerű korlátozások a magasan képzett külföldi munkavállalók esetében, így például az EU-országokból érkező orvosok és más, magas szakképesítésű munkavállalók is állandó nagy-britanniai letelepedési engedélyt kaphatnának, hozzátartozóikkal együtt.

A munkaanyag szerint ugyanakkor az alacsonyabban képzett külföldi munkavállalók legfeljebb 11 hónapra szóló tartózkodási engedélyhez juthatnának, korlátozott jogosultságokkal, például nem hozhatnák magukkal családtagjaikat.

A konzervatív brit kormány várhatóan december első napjaiban ismerteti a majdani új bevándorlási szabályozás terveit. Theresa May miniszterelnök azonban már utalt a majdani szabályozás várható fő irányára, e szerint az új brit bevándorlási rendszer nem azt veszi majd figyelembe, hogy ki honnan jött, hanem azt, hogy miben tehetséges, milyen szakképesítést tud felmutatni. May szerint ennek alapján megszűnik az a helyzet, hogy az Európai Unióból érkezők szakképzettségüktől, szakmai tapasztalataiktól függetlenül

beállhatnak a sor elejére, a Sydneyből érkező mérnökök vagy a Delhiből érkező szoftverfejlesztők elé.

A brit üzleti szektor szakmai szervezetei azonban jó ideje folyamatosan figyelmeztetik a brit kormányt arra, hogy az EU-s munkaerő alkalmazása a brexit után is alapvető fontosságú lesz a brit gazdaság és a közszolgáltatások számára, a munkavállalók szakképesítésétől függetlenül.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Andy Rain

Ajánlott videó

Olvasói sztorik