Nagyvilág

Ötszáz tehenet, két luxusautót, 10 ezer dollárt, két kerékpárt, egy csónakot és néhány mobiltelefont adtak egy kiskorú menyasszonyért Dél-Szudánban

Heves alkudozás zajlott egy Facebookon keresztül lebonyolított árverésen, ahol egy kiskorú dél-szudáni menyasszonyért cserébe ötszáz tehenet, két luxusautót, 10 ezer dollárt, két kerékpárt, egy csónakot, illetve néhány mobiltelefont adott az aukció nyertese. A dél-szudáni kormány közlése szerint az országban ez volt a legmagasabb ár, amit valaha menyasszonyért kifizettek.

A 17 éves lány elárverezéséről videó is készült, mely gyorsan terjedt a közösségi médiában, és heves indulatokat keltett az országon belül és kívül egyaránt.
A Dél-Szudán középső részén található Eastern Lakes államban történt aukción legkevesebb öten tettek ajánlatot, köztük az állam kormányzóhelyettese is.

A legtöbbet kínáló férfi háromszor olyan idős, mint a menyasszony

– mondta el Philips Anyang Ngong emberi jogi ügyvéd, aki próbálta megakadályozni az aukció létrejöttét. A kiskorú lány végül az aukció nyertesének kilencedik felesége lett.

A lányt ezzel puszta árucikké alacsonyították

– mondta el Ngong, hozzátette azt is, hogy felelősségre kellene vonni mindenkit, aki érintett emberkereskedelemben, illetve emberek elárverezésében.

Dél-Szudánban mélyen gyökeredző hagyomány, hogy a menyasszonyért cserébe hozományt – jellemzően teheneket – fizetnek, ahogyan a gyermekházasság is bevett szokás. Annak ellenére, hogy ez mára illegálissá vált, a lányok 40 százalékát adják férjhez 18 éves koruk előtt az ENSZ Népesedési Alapjának adatai szerint. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik